Σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και τη “Vor V Zakone” είχε το κύκλωμα των “ελληνοποιήσεων”

Διαβάζεται σε 4'
Διαβατήριο (φωτογραφία αρχείου)
Διαβατήριο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε αλλοδαπούς στη μεταφορά τους και εν τέλει στην έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια φέρεται να είχε σχέσεις με τη μαφιόζικη οργάνωση “Vor V Zakone”. Οι διάλογοι που τους “καίνε”.

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης παράνομων ελληνοποιήσεων στην Βόρεια Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί.

Από την έρευνα προκύπτει πως βοηθούσαν όχι μόνο παράνομους μετανάστες από την Γεωργία αλλά κυρίως εγκληματίες ακόμη και μέλη της διαβόητης ρωσόφωνης μαφιόζικης οργάνωσης «Vor V Zakone».

Οι διάλογοι που τους «καίνε» για τη συνεργασία του με μαφιόζους

Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι βασικών μελών της οργάνωσης που αποκαλύπτουν αυτόν τον σκοτεινό ρόλο, όπως μίας 70χρονης ομογενούς από το Καζακστάν με έναν Γεωργιανό:

70χρονη: «Ναι, ναι, και γιατί όλο αυτό; Ο Μ… μου έστειλε 100 πελάτες και όλοι τους έχουν φύγει από εδώ. Μόνο ο συγκεκριμένος έχει πρόβλημα γιατί δεν ξέρει τι του γίνεται».

Γεωργιανός: «Να! Όταν σε πάρουν τηλέφωνο αυτές τις λέξεις να τους πεις».

70χρονη: «Αυτοί γενικά ποιοι είναι;»

Γεωργιανός: «Υπάρχει ένας με ψευδώνυμο Λέκκα, και είναι ‘‘vor v zakoni’’».

70χρονη: «Μάλιστα. Δηλαδή αυτοί είναι του Ρ… οι γνωστοί;… Αν τους πάρεις, μπορείς να τους πεις, ότι έμαθα για την κατάσταση, ότι η γυναίκα αυτή είπε ότι τελικά τους έδωσε τα έγγραφα, αυτός τα έγγραφα τα έχει».

Γεωργιανός: «Αυτή βοηθάει τέτοιους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα έγγραφα τους, έτσι και το είπα. Τέτοιους ανθρώπους, όπως και εμείς, «καλούς» τους ονομάζουν, αυτούς τους μαύρους «chornix». Έτσι λένε, βοηθάει «καλούς» ανθρώπους αυτή. Μου λέει εμάς βοηθάει, τους λέω ναι. Και αυτή έχει πολλούς γνωστούς «Vor V Zakoni», με κατανόηση. Τότε μου λέει θα καταλάβουμε ο ένας τον άλλον όταν θα μιλάμε. Τους λέω αν θέλετε καλέστε την και μιλήστε μαζί της, τέλος!».

Μετά την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν τους αλλοδαπούς στη μεταφορά τους και εν τέλει στην έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια, κυρίως προς Καναδά, ΗΠΑ, Πορτογαλία και Ιταλία.

Οι νεκροί των οποίων έκλεβαν τα στοιχεία ήταν τα «κοτόπουλα»

Ενδεικτικός είναι και ο διάλογος που καταγράφηκε από τις Αρχές για πως έβρισκαν στοιχεία νεκρών πια ανθρώπων κυρίως από Ρωσία, που ήταν όντως ομογενείς αλλά δεν είχαν εκδώσει ποτέ τους ελληνική ταυτότητα. Ο διάλογος με ενδιαφερόμενο, αφορά σε φορά σε περιπτώσεις νεαρών γυναικών μεταξύ των ηλικιών 20-30 ετών που η 70χρονη αποκαλεί «κοτόπουλα».

70χρονη: «Αυτά τα «κοτόπουλα», απλώς έχουν πεθάνει, δεν θέλω τώρα να σου λέω στο τηλέφωνο, μήπως δεν χρειάζεται να τα πάω κάπου, αν ταιριάξουν τα δίνω και τέλος. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι».

Γεωργιανός: «Περίμενε! Αν έχουν φύγει αυτά τα “κοτόπουλα”».

70χρονη: «Αυτοί είναι εκεί, στη Ρωσία».

Επίσης, χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος του 59χρονου ομογενούς από την Γεωργία και «εγκέφαλου» της οργάνωσης με άλλο μέλος για τα χρήματα που θα έπαιρναν από πελάτη.

«Εγκέφαλος»: «Τι είπε για 20 χιλιάδες; Θέλει να τους γ…..ει όλους; Για μας τι θα μείνει;»

Μέλος: Αν θα ζητήσει 20, ας κάνει μόνος του τη δουλειά. Εμείς που θα πληρώσουμε παντού, θα βγει 35.000. Έτσι θα μας μείνουν 500. Αυτό άκουσε και ο Γ…. Του είπα να μην το κάνει αυτό. Έτσι θα κερδίσουμε τουλάχιστον 1-2 χιλιάρικα … Εγώ έτσι είπα».

Οι κωδικοποιημένες συνομιλίες τους

Από την έρευνα προέκυψε πως τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους και κωδικούς. Με τον όρο «μηδενικό» και «καθαρό», αναφέρονται σε στοιχεία ατόμου το οποίο δεν διώκεται ή δεν υφίσταται οποιαδήποτε εγγραφή στις βάσεις δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στα στοιχεία του οποίου θα εκδοθεί αρχικό δελτίο ταυτότητας. Με τον όρο «μικρό» αναφέρονται στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην έκδοση ταυτότητας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μικρό χρονικό διάστημα (προκειμένου ο αλλοδαπός να μεταβεί άμεσα σε τρίτη χώρα), ενώ με τον όρο «μεγάλο» αναφέρονται στην παράνομη έκδοση διαβατηρίου.

Διαπιστώθηκε ότι πολλοί εκ των επωφελούμενων αλλοδαπών, τυγχάνουν άτομα που διαθέτουν ποινικό παρελθόν στην χώρα τους για σοβαρά αδικήματα και με την έκδοση των ελληνικών δελτίων ταυτότητας, στην ουσία «διαγράφεται» το υφιστάμενο ποινικό μητρώο τους.

Η έναρξη της δράσης της Εγκληματικής Οργάνωσης τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021, όμως εκτιμάται βάσιμα πως έχει εκκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, χωρίς να καταστεί εφικτή η ακριβής διακρίβωση της έναρξης της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα