Τέμπη: Η ώρα της αποτίμησης των πρώτων στοιχείων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Τέμπη: Η ώρα της αποτίμησης των πρώτων στοιχείων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα
Επιχείρηση διάσωσης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη AP Photo/Giannis Papanikos

Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα που θα εξετάσει η ανακρίτρια για την τραγωδία στα Τέμπη θεωρείται το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τα δεδομένα που έχουν οι Αρχές στα "χέρια" τους.

Την πρώτη αποτίμηση των δεδομένων και του υλικού που έχει συλλεχθεί θα κάνουν σήμερα, Τρίτη (7/3), η ανακρίτρια Λάρισας και οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την πρώτη στιγμή για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός με τη βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό ώστε να δημιουργηθεί ο “χάρτης” της πορείας και των επόμενων βημάτων.

Τα κρίσιμα δεδομένα

Ανάμεσα στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για εκείνα που συνέβησαν πριν τη σύγκρουση είναι και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης.

Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που επέδρασαν για την μοιραία σύγκρουση.

Λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη INTIME NEWS

Η βοήθεια των πραγματογνωμόνων σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη, καθώς αυτοί θα δώσουν το στίγμα για την αποσαφήνιση ειδικών, τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα ευρήματα, την εξήγηση μαρτυριών, συνομιλιών, βιντεοληπτικού υλικού και άλλων δεδομένων, ώστε να καταγραφούν οι συγκλήσεις και αποκλίσεις σε σοβαρότατα θέματα.

Ο “χάρτης” που θα διαμορφωθεί θα είναι και αυτός που θα τροφοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις του ανώτερου δικαστικού λειτουργού που θα αναλάβει την έρευνα μετά την σύγκληση Ολομέλειας Εφετών Λάρισας που αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.

Σήμερα το πόρισμα της ΕΔΕ για την αναρρωτική στον επιθεωρητή

Την ίδια ώρα, υπό διερεύνηση είναι η αναρρωτική άδεια που έλαβε αμέσως μετά το δυστύχημα ο επιθεωρητής του σταθμού της Λάρισας, ο προϊστάμενος που είναι και υπεύθυνος για την κατάρτιση των βαρδιών, καθώς ο 59χρονος κλήθηκε να φέρει εις πέρας ολομόναχος τη νυχτερινή βάρδια με εμπειρία λίγων ημερών.

Σήμερα, αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που ζητήθηκε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για το πώς και γιατί του χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια από τη Νευρολογική Κλινική Λάρισας.

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο επιθεωρητής εμφανίστηκε στα εξωτερικά ιατρεία της Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Βόλου με πόνο στη μέση, αναζητώντας τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος όμως δεν είχε ιατρείο και τον παρέπεμψε σε άλλον γιατρό που τελικά του υπέγραψε την αναρρωτική. Χθες, κατέθεσε ο γιατρός της Νευροχειρουργικής που υπέγραψε την άδεια και για σήμερα έχει κληθεί ο διευθυντής της κλινικής.

Ο επιθεωρητής βρίσκεται ήδη σε αργία, ενώ υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή στερείται νομικής βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να τεθεί σε αργία.

Ο ίδιος φέρεται κατά την κατάθεση του ενώπιον των ανακριτικών αρχών την Παρασκευή να υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως βάσει του φύλλου θα έπρεπε αυτή τη μία ώρα, πριν την φονική σύγκρουση των δύο τρένων, να εργάζονται τρεις σταθμάρχες.


Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα