Τέμπη – Σύμβαση 717: Ελεύθερος με εγγύηση 700.000 υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ

Διαβάζεται σε 2'
Σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη
Σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη SOOC

Ελεύθερος με μεγάλη χρηματική εγγύηση και ο τρίτος κατά σειρά κατηγορούμενος, επίσης στέλεχος του ΕΡΓΟΣΕ, στην υπόθεση της σύμβασης 717 για τα Τέμπη

Ελεύθερος με την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 700.000 ευρώ, αφέθηκε ακόμη ένα κατηγορούμενο στην υπόθεση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, που σχετίζεται με την τραγωδία των Τεμπών.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά κατηγορούμενο – επίσης στέλεχος του ΕΡΓΟΣΕ– ο οποίος απολογήθηκε ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα. Και πάλι η ελληνική δικαιοσύνη όρισε μια υψηλή εγγύηση ύψους 700.000 ευρώ, ενώ παράλληλα επέβαλε και τον περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Να σημειωθεί πως ακόμη θα πρέπει να απολογηθούν 23 κατηγορούμενοι εν των οποίων οι 10 είναι στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχίσουν οι απολογίες, οι ποιες δεν αποκλείεται μέσα στον επόμενο μήνα να έχουν ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται όροι οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή τους περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 500.000 ευρώ και 600.000 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τους έχει αποδοθεί, η μη υλοποίηση της σύμβασης 717 οδήγησε όχι μόνο στα Τέμπη αλλά και στο δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Ύστερα από πολύωρες απολογίες, αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή τους περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 500.000 ευρώ και 600.000 ευρώ αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι οι απολογίες του συνόλου των κατηγορούμενων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι για τα 23 μη πολιτικά πρόσωπα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής οι οποίες οδήγησαν 9 χρόνια μετά την υπογραφή της το έργο να μην έχει εκτελεστεί με αποτέλεσμα την τραγωδία των Τεμπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα