Θεσσαλονίκη: Επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Διαβάζεται σε 3'
Θεσσαλονίκη: Επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
SOOC

Μέσα στο κτίριο του ΑΠΘ εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις για να απομακρύνουν φοιτητές από τη Νομική Σχολή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται περίπου από τις 5:30 το πρωί της Δευτέρας, επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, για την απομάκρυνση φοιτητών ώστε να λήξει η κατάληψη στην οποία είχε προχωρήσει ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής και να πραγματοποιηθεί κανονικά η εξεταστική.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ήρεμη, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στο κτίριο και πραγματοποιούν ελέγχους στις αίθουσες.

 

Σύμφωνα με το ThessToday, οι αστυνομικές Aρχές δεν προχώρησαν σε προσαγωγές ή συλλήψεις. “Πάνοπλοι άνδρες για άλλη μια φορά εισέβαλαν στο ΑΠΘ. Οι αρχές μας κάλεσαν να αποχωρήσουμε για να παραδοθεί στη Νομική του ΑΠΘ”, αναφέρει φοιτήτρια του ΑΠΘ.

Thesstoday

Της αστυνομικής εισβολής είχε προηγηθεί επιστολή του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Παναγιώτη Γκλαβίνη, με την οποία ζητούσε την λήξη της κατάληψης. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης των φοιτητών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για “εκβιαστική στάση” της Κοσμητείας.

“Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτηρίων δε δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα” είπε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Πρόσθεσε ότι “πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή αποκαθιστώντας της λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου”.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου» αναφέρεται και διευκρινίζεται ότι «πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

«Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα» καταλήγει ο κοσμήτορας στην ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές.

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τελούσε υπό κατάληψη από την προγραμματισμένη έναρξη της εξεταστικής περιόδου, πριν από έναν μήνα. Εξετάσεις μαθημάτων, όμως, έγιναν μόνο για μία εβδομάδα, όταν μετά από συνέλευση στην οποία είχαν προσέλθει και ψήφισαν 666 φοιτητές, έληξε η κατάληψη, για να αρχίσει ξανά μετά από αποφάσεις επόμενων συνελεύσεων, σε συνέχεια των οποίων συνεδρίαζε αντίστοιχα η συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος, γνωστοποιώντας στους φοιτητές κάθε φορά ότι οι εξετάσεις μπορούν να διεξαχθούν μόνο διά ζώσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα