Το 2012 ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Το 2012 ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Παιδείας. Ποιες μεγάλες αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Παράταση για το 2012 παίρνει ο έβδομος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη και το διορισμό των εκπαιδευτικών, καθώς οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας απαιτούν περίοδο προσαρμογής και προετοιμασίας, ενώ υπολογίζεται ότι η διεξαγωγή του θα υλοποιηθεί ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου διορισμών που περιλαμβάνει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολικά έτη 2010-2011 και 2011-2012.




Όπως δήλωσε και η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις τo 2012 -με νέο πλαίσιο- θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.




Η υπουργός διευκρίνισε ότι τίθεται, ως βασική προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή την πρόσληψη αναπληρωτών, όπου προκύπτουν κενά, πέραν του προβλεπόμενου τίτλου σπουδών η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά την εξασφάλιση πιστοποιητικού παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας. Καθιερώνεται δε, τελικός πίνακας κατάταξης εκπαιδευτικών που θα αναμορφώνεται έπειτα από κάθε διαγωνισμό.




Επίσης, καθιερώνεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση από τους σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τους διευθυντές διθέσιων σχολικών μονάδων. Τα νέα κριτήρια επιλογής είναι η γνώση του αντικειμένου του υποψηφίου προς άσκηση έργου, η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψηφίου και η συμβολή του στο εκπαιδευτικό έργο από τις θέσεις που είχε υπηρετήσει με βάση αξιολογικές εκθέσεις.




Μάλιστα, βάσει πολυνομοσχεδίου, αύξηση στα μόρια θα δώσουν για πρώτη φορά φέτος οι γνώσεις ξένων γλωσσών και πληροφορικής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό θα αποτελεί το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας ή το μεταπτυχιακό στην παιδαγωγική, τις επιστήμες της αγωγής και τις επιστήμες της εκπαίδευσης.




Προσαύξηση στα μόρια των επιτυχόντων θα δώσουν:




*Κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία). Η ύπαρξη περισσοτέρων από τρία τέκνα και η μόνιμη αναπηρία μοριοδοτούνται με 5 μόρια.




*Η προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ως βαθμολογική βάση κατά μέσον όρο το 55  με άριστα το 100 και η  μοριοδότηση της προϋπηρεσίας θα φτάνει έως τις 17,50 μονάδες.




*Μόρια που αφορούν τον βαθμό πτυχίου, τις επιπλέον σπουδές όπως μεταπτυχιακό- διδακτορικό τίτλο (από 2-5 μόρια), δεύτερο πτυχίο (στις επιστήμες της αγωγής ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τα μαθήματα που διδάσκονται στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης ή στη διδακτική), καθώς και μόρια για γνώση ξένης γλώσσας (1-2 μόρια) και πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ (1 μόριο).




Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για δραστική μείωση των αποσπάσεων και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, αφού θα προσληφθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί, έκανε λόγο για “μεγάλο στοίχημα”. Είπε χαρακτηριστικά ότι “θα δουλέψουν σωστά τα σχολεία, αξιοποιώντας το ωράριο των εκπαιδευτικών” και θα αντιμετωπισθεί η υπεραριθμία.




Υπολογίζεται ότι στη σχολική εκπαίδευση θα προσληφθούν τα επόμενα χρόνια περίπου 30.000 λιγότερους μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.




Μόνο το σχολικό έτος 2010 – 2011, μειωμένες κατά 17.000 θα είναι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ τα κενά θα κληθούν να καλύψουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί με ειδική ρύθμιση για αύξηση των υποχρεωτικών υπερωριών κατά πέντε ώρες την εβδομάδα




Ακόμα, κάθε σχολείο θα έχει την “κάρτα” του, ενώ καθιερώνεται η αυτοαξιολόγηση του σχολείου στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.




Η υπουργός επέμεινε στη διετή δόκιμη θητεία εκπαιδευτικών και τον θεσμό του μέντορα κάθε εκπαιδευτικού, διατάξεις με τις οποίες είχαν διαφωνήσει αρκετοί εκπαιδευτικοί.





Οι αλλαγές σε Ιδιωτικά σχολεία, Κολέγια και Πανεπιστήμια



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα πλέον θα διέπουν τις προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά οι προς πρόσληψη εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας. Συγχρόνως καταργείται η δυνατότητα απόλυσης 33% των εκπαιδευτικών των οποίων η σύμβαση μετατρεπόταν στον 6ο χρόνο σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου από το 2ο έτος και όχι από το 6ο, όπως γινόταν έως τώρα, ενώ είναι δυνατή η καταγγελία, από τον εργοδότη, μιας σύμβασης τον χρόνο, ανά ιδιωτική μονάδα, για να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο προγραμματισμός.




“Με πρωταγωνιστή τον εκπαιδευτικό θα κάνουμε πράξη και θα πετύχουμε τον μείζονα στόχο, που είναι το “Νέο Σχολείο”, ένα σύγχρονο σχολείο για τον μαθητή. Όλες ανεξαιρέτως οι ρυθμίσεις υπηρετούν πρώτα και κύρια τον μαθητή και τις δικές του ανάγκες”, σημείωσε η υπουργός.




Επιπλέον, τα λεγόμενα Κολλέγια, μετονομάζονται σε “Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης” ,ενώ για τη βάση του 10, που καταργήθηκε, η υπουργός μίλησε για αναποτελεσματικότητα του μέτρου, όσο χρονικό διάστημα εφαρμοζόταν.




Για τα Πανεπιστήμια προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από 30 σε 15. Επίσης, προβλέπεται σειρά τροποποιήσεων σε σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας των ΑΕΙ.




Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα εκκλησιαστικών γυμνασίων-λυκείων, προβλέπεται να γίνουν συγχωνεύσεις ακόμη και καταργήσεις.




Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ήδη οι ενώσεις εκπαιδευτικών έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία στις 4 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλήνιων εξετάσεων των ΤΕΕ.






Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα