Το δικό του σήμα κατατεθέν αποκτά το Μετρό Θεσσαλονίκης

Διαβάζεται σε 3'
Μετρό Θεσσαλονίκης
Μετρό Θεσσαλονίκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Σε δημόσιο διαγωνισμό για το λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά η Ελληνικό Μετρό. Οι προϋποθέσεις

Μπορεί η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης να είναι αυτό που είναι στο επίκεντρο καθώς και η πορεία προς την λειτουργία, όμως η Ελληνικό Μετρό ήδη αναζητά την δημιουργία για να αποκτήσει το μετρό της πόλης το δικό της λογότυπο.

Για να είμαστε πιο σαφείς, η Ελληνικό Μετρό αποφάσισε αυτή τη φορά να μην σχεδιάσει η ίδια (όπως είχε γίνει με το Μετρό της Αθήνας όπου το λογότυπο ήταν εσωτερική υπόθεση) αλλά να βγάλει έναν δημόσιο διαγωνισμό, να κατατεθούν ιδέες και η επικρατέστερη να υιοθετηθεί από την Ελληνικό Μετρό και να αποτελέσει το επίσημο λογότυπο για το δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι η πρόταση ενός απεικονιστικού σήματος/εμβλήματος (δηλαδή λογοτύπου) το οποίο θα γίνει το επίσημο σήμα του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου. Το σήμα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του έργου θα πρέπει να συνάδει ως προς τα χαρακτηριστικά του με το αντίστοιχο σήμα του Μετρό της Αθήνας χωροθετούμενο επί στύλου. Το λογότυπο πρέπει να είναι εύληπτο, να έχει διακριτό χαρακτήρα και να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού.

Ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού, θα είναι η απονομή τριών χρηματικών βραβείων στις 3 πρώτες προτάσεις. Το πρώτο βραβείο θα λάβει 8.000 ευρώ, το δεύτερο 4.000 ευρώ και το τρίτο 2.000 ευρώ. Συνεπώς η εκτιμώμενη αξία χωρίς ΦΠΑ είναι 14.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, ομάδες επαγγελματιών (γραφίστες, σχεδιαστές, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, διακοσμητές κ.α.) αλλά και φοιτητές που σπουδάζουν κάποιο από τα παραπάνω επαγγέλματα.

Η κατάθεση των προτάσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την 22α Απριλίου στις 11 το πρωί. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν λίγες ημέρες αργότερα από την Ελληνικό Μετρό. Το νικητήριο λογότυπο θα τοποθετηθεί παντού. Στις εισόδους/εξόδους των σταθμών, στους συρμούς, στους χάρτες και εντός των σταθμών αλλά και στο αμαξοστάσιο αλλά και την εταιρεία λειτουργίας-συντήρησης.

Στόχος της Ελληνικό Μετρό είναι να έχει τοποθετηθεί το λογότυπο σε όλες τις επιφάνειες πριν την ολοκλήρωση των έργων, ούτως ώστε να υπάρχει παντού όταν ξεκινήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής. Αυτή όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο, δηλαδή σε περίπου 8 μήνες από σήμερα. Το λογότυπο θα ακολουθεί και όλες τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, με πρώτη εκείνη στην Καλαμαριά το 2025.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί και η περίφημη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης όπου θα καταδείξει τις επόμενες επεκτάσεις όπως εκείνη προς τα βορειοδυτικά μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προς το αεροδρόμιο Μακεδονία και την νέα γραμμή που θα ξεκινά από το Κορδελιό και μέσω κέντρου θα φτάνει σε Τούμπα και Χαριλάου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα