Τώρα τρέχουν…
Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πυρκαγιές συζητήθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε την Τρίτη, υπό τον πρωθυπουργό
- 03 Ιουλίου 2007 14:37
Μέτρα για την αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων που κατάπιε η πυρινε λαίλαπα και αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές αποφάσισε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι προέχει η χαρτογράφηση των περιοχών που καταστράφηκαν, η αναδάσωση, αλλά και τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσουν οι μεγάλες βροχές, να υλοποιηθούν, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδάσωση τόνισε ότι θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο. Ο κ. Σουφλιάς, αναφέρθηκε και στον κ. Πολύδωρα λέγοντας ότι στηρίζει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν επιχειρησιακές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράμμισε πως απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι ότι “όπου υπήρχε δάσος να παραμείνει δάσος” και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συμβούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όπου μέσα στα δάση ξεφύτρωναν βίλες. “Ξεκινάμε αμέσως”, είπε ο κ Παυλόπουλος, “με τις αεροφωτογραφήσεις και στη συνέχεια θα προχωρήσουν όλα τα μέτρα για τις αναδασώσεις. Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις των πληγέντων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν”.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θεωρεί ότι δεν έχει επαρκή στήριξη από κυβερνητικά στελέχη, είπε “έχω πει και στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση είναι μία”.
Μέτρα κατόπιν εορτής. Όταν περάσει η μπόρα όλοι μοιάζουν άνετοι και υπεύθυνοι. Την ώρα της κρίσης όμως έφταιγαν οι καιρικές συνθήκες και η συγκυρία. Μια ζωή Επιμηθείς και μετά Χριστόν προφήτες σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Τα μέτρα βεβαίως, είναι ανάγκη να εφαρμοστούν για να σώσουμε ότι απέμεινε. Το έγκλημα όμως παραμένει και οι ευθύνες, πολιτικές και επιχειρησιακές, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν.
Σύγκρουση στη βουλή με φόντο τις πυρκαγιές
Μπορεί το επίσημο θέμα τη Δευτέρα στη βουλή, να ήταν “η οικονομία της οικογένειας” (την είχε προτείνει το ΚΚΕ), όμως όπως ήταν φυσικό η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το θέμα της οικολογικής καταστροφής στην Πάρνηθα. Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια μάχη εντυπώσεων, η οποία λίγη (εώς καθόλου) ουσία είχε. Η διαδικασία ξεκίνησε με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τήρηση ενός λεπτού σιγής, το οποίο κρατήθηκε με την σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, όσο και της προέδρου της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, τόνισε στην ομιλία του πως: “η πληγή στην Πάρνηθα είναι πληγή στην ψυχή μας” ενώ υπογράμμισε ξανά ότι “όπου υπήρχε δάσος θα μείνει δάσος: Τα δάση θα αποκατασταθούν στο σύνολό τους χωρίς να χαθεί ούτε μία σπιθαμή”. Ο ισχυρισμός, αυτός βέβαια, αποδυναμώνεται από την ίδια την στάση της κυβέρνησης, η οποία πριν λίγους μήνες είχε φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, προωθώντας έτσι μια σειρά αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων. Αποφεύγοντας να κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες, ο πρωθυπουργός, έριξε την ευθύνη στις καιρικές συνθήκες, λέγοντας: “Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών που προκαλούν οι κλιματικές συνθήκες”, ενώ στην συνέχεια της ομιλίας του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ψηφοθηρική πολιτική. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: “υπευθυνότητα και όχι ανέξοδες κορώνες”, ενώ τόνισε ότι “δεν υπάρχουν ψήφοι στις εθνικές καταστροφές και τον ανθρώπινο πόνο”.
Από την πλευρά του μπορεί οι εκφράσεις του κ. Παπανδρέου, να ήταν ιδιαίτερα δηκτικές, όμως ξέχασε και ο ίδιος να αποδώσει πολιτικές ευθύνες, περιοριζόμενος σε κριτική προσώπων, όπως αυτό του Β. Πολύδωρα. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση “έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα”, ενώ στην μοναδική του ίσως φράση με ουσία, άσκησε έντονη κριτική στον Β.Πολύδωρα για την δήλωσή του πως: “τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν προληπτική πολιτική για την δασοπροστασία” ξεχνώντας όμως και πάλι να καταδικάσει την πολιτική της που επικαλείται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρώτη του προτεραιότητα. Επίσης, καυτηρίασε τη πολιτική της κυβέρνησης στη παιδεία, την υγεία, την οικονομία ενώ στην δευτερολογία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για θεατρινισμούς και επανέφερε το αίτημα του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των ομολόγων.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε πως το κόμμα της δεν έχει “καμία εμπιστοσύνη στα λεχθέντα περί αναδάσωσης- και αν αλλάξουν τα πράγματα από εδώ και μπρος θα μας φανεί παράξενο. Όποτε καίγεται ένας δάσος ακούγονται τα ίδια, αλλά από το 1982 εως το 1998, μόνο 1 στα 11 στρέμματα αναδασώθηκε στην Αττική και μόλις 1 στα 8 στην υπόλοιπη Ελλάδα”
Από την άλλη, ο Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε να αποσυρθεί η τροποποίηση του Άρθρου 24, ενώ πρότεινε την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης, στον οποίο θα συνεργάζονται πυροσβέστες και δασολόγοι, αλλά και να εκπονηθεί δασικό κτηματολόγιο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Υπαρκτός ο κίδυνος αναζωπυρώσεων
Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις φωτιές σε Πάρνηθα και Πήλιο, καθώς και την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην Εύβοια. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Ωστόσο στις περιοχές παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για το φόβο των αναζωπυρώσεων.
Την Τετάρτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στα Κύθηρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Νομό Λασιθίου, στα Δωδεκάνησα, στη Σάμο και στη Χίο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)