Τρύπες του Καραμανλή: Παραδίδεται στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Σούνιο

Τρύπες του Καραμανλή: Παραδίδεται στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Σούνιο
Εργασίες για την αποκατασταση της σταθερότητας της σήραγγας "Λουμπάρδα" ("τρύπες Καραμανλή") Eurokinissi

Η σήραγγα Λουμπάρδα υπέστη ζημιές στις αρχές Οκτωβρίου μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός, που είχε πλήξει την Αττική.

Στην κυκλοφορία θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου (14/11) το ρεύμα της λεωφόρου Αθηνών -Σουνίου, με κατεύθυνση το Σούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα «Λουμπάρδα» (Τρύπες του Καραμανλή).

Ήταν σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 10 Οκτωβρίου, όταν στην Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής «χτύπησε καμπανάκι». Μετά την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία στο λεκανοπέδιο έπληξε τα ανατολικά προάστια, οι αρμόδιες υπηρεσίες που διενεργούν ελέγχους κάθε 15 ημέρες βάσει νόμου, διαπίστωσαν πως μια τριχοειδής ρωγμή στο βράχο είχε βαθύνει επικίνδυνα.

Αμέσως κλήθηκε ειδικός γεωτεχνικός ο οποίος πήγε επί τόπου στη Βάρκιζα και επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο βράχος να αποκολληθεί. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έδωσε εντολή να κλείσει ο δρόμος και να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα.

Την επόμενη μέρα οργανώθηκε έκτακτη σύσκεψη. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω της μάζας των εκατό τόνων. Αλλά, και διότι το πέτρωμα δεν μπορούσε να αποκοπεί με εκρηκτικά γιατί θα επηρεαζόταν το σύνολο του βράχου και ενδεχομένως να καταστρεφόταν η σήραγγα που άρχισε να κατασκευάζεται το 1954, επί υπουργείας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πώς κόπηκε ο βράχος των 100 τόνων που ήταν έτοιμος να πέσει στο δρόμο

Οι ειδικοί κατέληξαν στην μέθοδο της αδιατάραχτης κοπής, με ένα ειδικό τρυπάνι που λέγεται wagon drill. Το ευτύχημα ήταν ότι το εσωτερικό του βράχου είναι υγιές και έτσι το τοπόσημο, που ενώνει παραλιακά την πρωτεύουσα με το Σούνιο, παρέμεινε ακέραιο.

Η αποκολλημένη μάζα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των χειριστών του μηχανήματος, έπεσε στο οδόστρωμα και τεμαχίστηκε. Τα τεμάχια του βράχου χρησιμοποιήθηκαν για τα συρματοκιβώτια, τα λεγόμενα ζαρζανέτια. Με αυτά χτίστηκε ένας τοίχος ύψους τεσσάρων μέτρων και από τις δυο μεριές του δρόμου, ώστε να συγκρατεί νερά και πέτρες.

Πάνω από τη σύραγγα τοποθετήθηκε ένας πτερυγότοιχος. Δηλαδή, ένας φράχτης προκειμένου να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα κάθε πετραδάκι που ξέμεινε από το καθάρισμα, να πέσει.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής στις εργασίες που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου δούλεψαν τουλάχιστον σαράντα άτομα από διαφορετικά συνεργεία. Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι πρόκειται για χρόνο ρεκόρ ολοκλήρωσης του έργου, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία.

Επί τη ευκαιρία, η Περιφέρεια τοποθέτησε στηθαία ασφαλείας και νέα κράσπεδα, διόρθωσε την ανάποδη κλίση που είχε ο δρόμος, διαμόρφωσε πεζοδρόμια και εγκατέστησε φωτισμό led μέσα και έξω από τις σήραγγες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα