Χανιά: Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “USS Gerald Ford”

Διαβάζεται σε 4'
Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» (Φωτογραφία αρχείου)
Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» (Φωτογραφία αρχείου) INTIME

Στη Σούδα κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford», το οποίο προσέγγισε στον προβλήτα Κ14 της νατοϊκής Βάσης Μαραθίου με την βοήθεια ρυμουλκών.

Στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε, το πρωί του Σαββάτου, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford».

Το πλοίο, μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος περίπου 100.000 τόνων, έχει πλήρωμα 6.000 ατόμων και αναμένεται να παραμείνει στη Σούδα μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: «Να φύγουν οι δολοφόνοι των λαών από τα Χανιά»

«Να φύγουν οι δολοφόνοι των λαών από τα Χανιά» τονίζει, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την παρουσία του πλοίου στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η πολεμική σύγκρουση δεν αφορά μόνο τα σχέδια εδαφικής επέκτασης του Ισραήλ, αλλά την ευρύτερη αναμέτρηση ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι σφαίρες επιρροής που θα προκύψουν από αυτή τη σύγκρουση, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον διεθνή συσχετισμό τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν αποφασιστικά το Ισραήλ και γι’ αυτό συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις με αεροπορικές, ναυτικές και ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αποστέλλουν μεγάλα φορτία πυραύλων, διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο, αξιοποιούν τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα τους, που κατακλύζουν την Ανατολική Μεσόγειο, με τη βάση της Σούδας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουν βαριές ευθύνες όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αφού παίζουν με τη φωτιά του πολέμου, συναινούν σε σχεδιασμούς που σπέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Στηρίζουν στην πράξη την κλιμάκωση προς έναν πιο μεγάλο πόλεμο στην περιοχή που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γενίκευση.

Σήμερα και με αφορμή την παρουσία του αμερικανοΝΑΤΟικού αεροπλανοφόρου “USS Gerald Ford” στη Σούδα, για ακόμη μια φορά φωνάζουμε: Φτάνει ως εδώ! Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Καλούμε το χανιώτικο λαό να αξιοποιήσει την πείρα του όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο μας, να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.Να μη δεχτεί να γίνει η Σούδα αγκυροβόλι εναντίον άλλων λαών. Να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές! Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στο μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού! Λευτεριά την Παλαιστίνη!».

Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» (φωτογραφία αρχείου)
Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» (φωτογραφία αρχείου)Both TCG Gokceada???? and Eli???? are assigned to Standing NATO Maritime Group 2, and alongside the Gerald R. Ford Carrier Strike Group, completed the Sa… Äåßôå ðåñéóóüôåñá Åßìáóôå #StrongerTogether ?? Ôï ìåãáëýôåñï áåñïðëáíïöüñï ðáãêïóìßùò @TAG, ôï êáôáäñïìéêü êáôåõèõíüìåíùí ðõñáýëùí USS Normandy, ç öñåãÜôá Elli êáé ç öñåãÜôá Tu?rk Deniz Kuvvetleri TCG Gokceada, áôìüò óå ó÷çìáôéóìü óôç Ìåóüãåéï ÈÜëáóóá ùò ìÝñïò ôçò óåéñÜò #SageWolverine. Ôüóï ç TCG Gokceada???? üóï êáé ç Eli???? áíáôßèåíôáé óôï Standing NATO Maritime Group 2 êáé ìáæß ìå ôïí Gerald R. Ç Ford Carrier Strike Group, ïëïêëÞñùóå ôç óåéñÜ Sage Wolverine åêäçëþóåùí õøçëïý åðéðÝäïõ èáëÜóóéáò åêðáßäåõóçò óôçí êåíôñéêÞ Ìåóüãåéï ÈÜëáóóá ãéá ôçí áýîçóç ôçò äéáëåéôïõñãéêüôçôáò NATO êáé ôçí ðñïþèçóç ôçò ðåñéöåñåéáêÞò åéñÞíçò êáé óôáèåñüôçôáò Associated Press

Οι δυνατότητες του πλοίου

Το «USS Gerald Ford» είναι το πρώτο της κλάσης του. Φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών και σειρά άλλων καινοτομιών.

Επίσης, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 αεροσκάφη διάφορων τύπων.

Το πλοίο πήρε το όνομα του 38ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, για να τιμήσει τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Πολεμικό Ναυτικό, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φορντ απέκτησε το βαθμό του υποπλοιάρχου στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας στο αεροπλανοφόρο USS Monterey (CVL 26), ενώ αργότερα έγινε πρόεδρος και υπηρέτησε στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ από το 1974-1977.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα