Χριστούγεννα στην Ελλάδα με ιδιαίτερα έθιμα και παραδόσεις

Διαβάζεται σε 3'
Χριστούγεννα στην Ελλάδα με ιδιαίτερα έθιμα και παραδόσεις
Η Νύχτα των Ευχών EUROKINISSI

Με μελωδίες και “ζωντανά” τραγούδια γιορτάζονται ανά την Ελλάδα τα Χριστούγεννα. Τα έθιμα για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού και τιμώνται δεόντως σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Στην Κρήτη, πλήθος πιστών βρέθηκαν την παραμονή στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, στη Μαραθοκεφάλα Κισσάμου στα Χανιά, όπου παρακολούθησαν τη νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο.

Πραγματοποιήθηκε και η παραδοσιακή αναπαράσταση της φάτνης, όπου γεννήθηκε ο Χριστός με τα πρόβατα, τους βοσκούς, τα σήμαντρα και τις φωτιές κοιτώντας το αστέρι που φώτιζε το όμορφο σπήλαιο.

Αντάλλαξαν ευχές για καλά Χριστούγεννα με την ελπίδα να αξιωθούν όλοι να οδηγηθούν στη Βηθλεέμ της σωτηρίας.

Παραμένουμε στην Κρήτη και σε ένα από τα έθιμα που τηρούνταν τα Χριστούγεννα, αυτού του τηγανισμένου συκωτιού στις εκκλησίες.

Μόλις τελείωνε η λειτουργία των Χριστουγέννων, γυναίκες παρατάσσονταν στην πόρτα της εκκλησίας με πανέρια ή πιατέλες στα χέρια, για να μοιράζουν το τηγανισμένο συκώτι του χοίρου, μαζί με ένα ποτήρι κρασί.

Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη νύχτα, με τις γυναίκες να απλώνουν κεντημένες πετσέτες, να βάζουν πήλινες γαβάθες ή πιάτα μέσα στα πανέρια, στολίζοντάς τα με φύλλα λεμονιάς και κλωνιά δεντρολίβανου. Το κέρασμα στηνόταν είτε πλάι στην Ωραία Πύλη, είτε πάνω σε κάποιο τραπέζι.

Στην Αθήνα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε η “Νύχτα των Ευχών”. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην πλατεία Κοτζιά, όπου άναψαν φαναράκια και τα πέταξαν στον ουρανό, κάνοντας ο καθένας μια ευχή.

Η Νύχτα των Ευχών στην πλατεία Κοτζιά EUROKINISSI

Στην Κέρκυρα κάθε χρόνο ακούγονται παραδοσιακά κάλαντα, ύμνοι και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην πλατεία του παλιού δημαρχείου.

Οι τρεις φιλαρμονικές της πόλης (Παλιά, Μάντζαρος και Καποδίστριας), χορωδίες και παιδικά σχήματα έψαλαν τα κάλαντα δημιουργώντας μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες, ενώ οι φιλαρμονικές παιάνισαν κερκυραϊκά κάλαντα και σε άλλα σημεία της παλιάς πόλης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όπως γράφει η ΕΡΤ, η τελετή της γεννήσεως στον καθολικό καθεδρικό ναό της Κέρκυρας συγκέντρωσε και φέτος τα βλέμματα ορθοδόξων και καθολικών. Η παρθένος Μαρία δίνει ανθρώπινη υπόσταση στον Ιησού Χριστό, ο οποίος γεννάται στη φάτνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα