Αλλάζει πάλι η σειρά προτεραιότητας για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Τροπολογία σήμερα στη Βουλή για να προωθηθούν έργα που θα συνάπτουν συμβόλαια με αγρότες και βιομηχανίες.

Το δρόμο για τη Βουλή, ακόμη και σήμερα, παίρνει η τροπολογία για την παροχή των όρων σύνδεσης κατά προτεραιότητα σε έργα ΑΠΕ που προορίζονται για μακροχρόνιες διμερείς «πράσινες» συμβάσεις (PPAs) της βιομηχανίας και των αγροτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση για τα PPAs θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο καθώς η κυβέρνηση επείγεται να αρχίσουν να «τρέχουν» τα μέτρα για το φθηνό αγροτικό ρεύμα και τη στήριξη της βιομηχανίας και αυτό ακριβώς υποδηλώνει ότι επιλέγεται να κατατεθεί η τροπολογία σε ένα άλλο νομοσχέδιο, αντί για εκείνο που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ με ενεργειακό περιεχόμενο.

Αν και πρόκειται για ρύθμιση, που δεν περιορίζεται σε μερικές γραμμές, παρά περιλαμβάνει, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ, μια αρκετά δύσκολη νομική και τεχνική διατύπωση, η ουσία της είναι ότι δίνει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα όρους σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά που αφενός έχουν συνάψει PPA’s με εγχώριες βιομηχανίες, αφετέρου πρόκειται να τροφοδοτήσουν με «πράσινο» ρεύμα τους αγρότες.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει καμία αναφορά σε νούμερο, δηλαδή δεν θα περιγράφει την ισχύ των έργων, που πρόκειται να πάρουν όρους σύνδεσης με ταχείες διαδικασίες, αλλά θα παραπέμπει σε μια υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης

Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα αφορά ένα διόλου ευκαταφρόνητο όγκο φωτοβολταϊκών, της τάξης άνω των 1.300 MW, εκ των οποίων γύρω στα 600 MW για τη βιομηχανία, και τα υπόλοιπα για τους αγρότες.

Στα έργα αυτά θα παρέχεται το απόλυτο προβάδισμα έναντι κάθε άλλου στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» και άρα για να μπουν στο σύστημα. Επομένως, θα λάβουν όρους σύνδεσης με διαδικασίες fast-track.

Επίσης μένει να φανεί η διατύπωση που θα χρησιμοποιεί η τροπολογία σε ό,τι αφορά τα έργα που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δηλαδή κατά πόσο θα περιλαμβάνει όλα όσα θα έχουν συνάψει σύμβαση PPA με βιομηχανίες μέχρι και την ημερομηνία ψήφισης του νόμου.

Στη πράξη με τη ρύθμιση αλλάζει η σειρά προτεραιότητας κατά την εξέταση των αιτήσεων για όρους σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ, καθώς δίνεται το απόλυτο προβάδισμα στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων, αφενός μεν για την κάλυψη των PPAs με τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης (όπως με Viohalco και Τιτάν), αφετέρου δε για την κάλυψη των 10ετών PPAs με αγρότες.

Στη περίπτωση των αγροτών, θυμίζουμε ότι με βάση όσα είχε ανακοινώσει ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη πρώτη διετία, ο ενδιαφερόμενος θα αγοράζει ρεύμα, σε χαμηλές τιμές, μεταξύ 9,3 και 11 σεντς η κιλοβατώρα, αναλόγως αν έχει ή όχι ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά απο το υφιστάμενο ενεργειακό μείγμα του παραγωγού.

Και από εκεί και μετά, για τα επόμενα 8 χρόνια, θα προμηθεύεται ρεύμα, σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, στα 9 σεντς για το 30% της ετήσιας κατανάλωσης του, αλλά μόνο από φωτοβολταϊκά, που θα κατασκευαστούν, αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό.

Το μοντέλο είναι ανάλογο με τις συμφωνίες της ΔΕΗ με Viochalco και Τιτάν, όπου τα πρώτα δυο χρόνια το ρεύμα προέρχεται μόνο από μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικα. Και την επόμενη 8ετία, η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα αντικατασταθεί με τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσει ηδη η ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία. Και άρα η σύμβαση εξελίσσεται σε «πράσινο» PPA.

Η ένταξη στο πρόγραμμα των αγροτών θα γίνει με την υποβολή αίτησης, πιθανότατα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θα θεσπίζει και τις παραμέτρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα