Από την ελληνική Ρεβυθούσα προμηθεύονται αέριο η Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες

Από την ελληνική Ρεβυθούσα προμηθεύονται αέριο η Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες
Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τεράστια ζήτηση από Έλληνες και ξένους "παίκτες" που επιδιώκουν να κλείσουν θέσεις για να φέρουν καράβια με υγροποιημένο αέριο (LNG) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ενεργειακής υποδομής στη Ρεβυθούσα των Μεγάρων, η οποία με τα έργα αναβάθμισης και την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής (FSU) ενισχύει τη συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης και τον αριθμό των φορτίων LNG που μπορούν να παραληφθούν.

Η προσπάθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο και σε εξαγωγεά φυσικού αερίου, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των γειτονικών χωρών, κυρίως της Βουλγαρίας, αλλά και άλλων χωρών της Βαλκανικής.

«Η χώρα αποκτά τη δυνατότητα να εξάγει ποσότητες LNG για να καλύψει μέρος των αναγκών και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, ακόμα και της Ουκρανίας», σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει άλλωστε από τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας όσο και από την πρωτοφανή ζήτηση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο των δημοπρασιών για την ενοικίαση των χρονοθυρίδων (slots) για την εισαγωγή φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση και έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αγορές 20,41TWh όταν το 2021 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 5,17 TWh (αύξηση 294,73%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια ζήτηση παρουσίασε μείωση της τάξης του 14,25% από τις 52,46 TWh στις 44,98 TWh. Εντούτοις, λόγω της έκρηξης των εξαγωγών, η συνολική ζήτηση παρουσιάζει εντός του 2022 αύξηση της τάξης του 13,47% από τις 57,63TWh στις 56,39TWh.

Μάχη για μια θέση

Την ίδια στιγμή σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τα “πακέτα” slots εισαγωγής LNG στη Ρεβυθούσα το 2023.

Οι πρωτοφανείς προσφορές, δείγμα των τεράστιων προοπτικών που διανοίγονται για εξαγωγές LNG στην Βουλγαρία και ευρύτερα στην Αν. Ευρώπη, καταγράφηκαν στην δημοπρασία του ΔΕΣΦΑ για τα slots της Ρεβυθούσας, η οποία αφορά τα επόμενα τέσσερα έτη. Έφτασαν ακόμη και τα 3,5 – 4 εκατομμύρια ευρώ για ένα slot, δηλαδή, 3,5 φορές πάνω από πέρυσι !

Μόνο με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις δημοπρασίες για τις χρονοθυρίδες του ΔΕΣΦΑ, και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν άλλες εισαγωγές φορτίων που θα προκύψουν στα μηνιαία slots ή εξαγωγές αερίου από αγωγούς, προκύπτει ότι το 2023 οι εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20ΤWh.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα