Ευκαιρίες για τις ελληνικές μεταλλουργικές και ναυπηγικές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα θαλάσσιων αιολικών

Διαβάζεται σε 3'
Ευκαιρίες για τις ελληνικές μεταλλουργικές και ναυπηγικές επιχειρήσεις από το πρόγραμμα θαλάσσιων αιολικών
ISTOCK

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική εταιρεία «Λυκομήτρος» και στη νορβηγική Moreld Ocean Wind για κατασκευή πλωτήρων για offshore floating αιολικά πάρκα.

Τις μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στα offshore αιολικά πάρκα αναδεικνύει η πρώτη παραγγελία πλωτήρων σε ελληνική βιομηχανία από τους leaders στο χώρο, Νορβηγούς.

Η συμφωνία ανάμεσα στη δυναμικά αναπτυσσόμενη μεταλλουργία «Λυκομήτρος Steel» με έναν από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές διεθνώς στο χώρο των offshore floating αιολικών, τη νορβηγική Moreld Ocean Wind, δείχνει και στην πράξη τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, κυρίως σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών στις ελληνικές θάλασσες.

Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά τη κατασκευή στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας, λίγο έξω από το Βόλο, παρτίδων από πλωτήρες για offshore floating αιολικά πάρκα, τα οποία προορίζονται για πελάτες της νορβηγικής εταιρείας ανά την Ευρώπη, που ετοιμάζονται να μπουν στη ραγδαία αυτή αναπτυσσόμενη, αλλά ακόμη ακριβή, νέα τεχνολογία.

Επί της ουσίας, η νορβηγική εταιρεία συμφώνησε με τη Λυκομήτρος, η οποία προμηθεύει ήδη πλωτήρες για θαλάσια αιολικά σε Σκωτία, Γαλλία και Γερμανία, να «φέρουν σε πέρας από κοινού τα πρώτα πλωτά ευρωπαικά projects», όπως αναφέρει στην κοινή ανακοίνωση ο CEO, Wolfgang Wandl.

Το γεγονός δείχνει ότι αν μια ελληνική βιομηχανία είναι σε θέση να παίρνει παραγγελίες για πλωτήρες που προορίζονται για έργα στη Βόρεια Θάλασσα και αλλού, μπορεί να παίξει ρόλο και στην ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η συμφωνία υπεγράφη το βράδυ της Δευτέρας στη νορβηγική πρεσβεία,, παρουσία της υφυπ. Εξωτερικών της χώρας, Maria Varteressian, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference», που φιλοξένησε η Ελλάδα και δείχνει ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διμερείς συνεργασίες.

Παράλληλα, μια ημέρα μετά τις υπογραφές στη νορβηγική πρεσβεία, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κλειστό event που διοργανώθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ και τη Norwegian Offshore Wind, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων Ελλήνων παικτών.

Στελέχη εταιρειών που διεκδικούν ρόλο στο νέο αυτό τοπίο, και συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ, τη ΤΕΡΝΑ, την Helleniq Energy, την Ιντρακάτ, τη More και την Iberdrola, συναντήθηκαν με αντίστοιχα από τη Moreld Ocean, τη γνωστή από τις έρευνες υδρογονανθράκων PGS που δραστηριοποιείται δυναμικά και στις μελέτες για offshore αιολικά, καθώς και από τις εταιρείες παροχής λύσεων στο συγκεκριμένο χώρο, GeoProvider και Saitec Offshore Technologies.

Αντικείμενο του event, όπως και όσων έχουν ήδη προηγηθεί, να δοθεί η δυνατότητα για συνεργασία και στρατηγικές συμμαχίες, όπως αυτή μεταξύ Moreld και Λυκομήτρος, η πρώτη επαφή των οποίων είχε γίνει το περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, σε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για το θέμα αυτό η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Σε εκείνη την ημερίδα, είχαν συμμετάσχει εκπρόσωποι από έξι κλάδους όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκεκριμένα από τα ναυπηγεία (Ελευσίνα), τη βιομηχανία ηλεκτρικών καλωδίων (Hellenic Cables), τη χαλυβουργίας (Σωληνουργεία Κορίνθου, Λυκομήτρος), από οργανισμούς λιμένων (π.χ. ΟΛΠ, Ελευσίνα, Καβάλα), ναυτιλιακές εταιρείες (π.χ. Diana Shipping Inc), κ.λ.π.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα