Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της ΔΕΗ

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της ΔΕΗ

Σκηνές που θυμίζουν Αμερική έζησαν χθες η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που είδαν να «εισβάλλουν» απροειδοποίητα 20 περίπου στελέχη της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης

Απροειδοποίητη έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ αλλά και του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε χθες πολυμελές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατόπιν καταγγελίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά.

Αποστολή τους ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες να συλλέξουν στοιχεία που σχετίζονται με την διαμόρφωση από την ΔΕΗ της χονδρικής τιμής, γνωστής ως Οριακής Τιμής του Συστήματος, και πως αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα νερά που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ και από τον τρόπο βεβαίως που χειρίζεται την είσοδό τους ή μη στο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ρεύματος σε ημερήσια βάση γίνεται μέσα από ένα πολύπλοκο σχήμα με πολλές παραμέτρους, ωστόσο αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα από τον οποίο εξαρτάται το ποια μονάδα καλείται να δουλέψει και ποια όχι, και βέβαια το πόσο θα πληρωθεί κάθε μονάδα για το ρεύμα που δίνει στο σύστημα. Συνεπώς τόσο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί – ανταγωνιστές της ΔΕΗ - όσο και η ΔΕΗ έχουν απόλυτο ενδιαφέρον για το αν τηρούνται κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού, τα όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κώδικες.

Της εφόδου των Ευρωπαίων ελεγκτών φαίνεται ότι είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία, άγνωστο ακόμη από ποιόν, ότι η ΔΕΗ καταχράται της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην ενεργειακή αγορά και διαμορφώνει με τους κατάλληλους χειρισμούς κατά το δοκούν την κρίσιμη χονδρική τιμή του συστήματος. Δεν εμπόδισε μάλιστα την έφοδο το γεγονός ότι χθες είχε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Η εισβολή συνοδεύτηκε από επίσης αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ όπου επίσης συλλέχτηκαν στοιχεία, δίχως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα πάντως με πηγές των Βρυξελλών η υπόθεση χαρακτηρίζεται σοβαρή, εξ ου και η αιφνιδιαστική έφοδος στα γραφεία της ΔΕΗ, που επιβεβαιώνεται και από ελληνικής πλευράς, στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για ένα διόλου απλό θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο έλεγχος της DG Comp δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο από μια ημέρα.

Το τάιμινγκ της επίσκεψης των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπίπτει με τις νέες πιέσεις των δανειστών για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Συμπίπτει όμως επίσης με την αναβίωση ξανά ενός πολέμου για τις τιμές και για το κόστος του ρεύματος. Δεν έχουν περάσει παρά μερικά 24ωρα από το Σάββατο, οπότε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατήγγειλε από την Πτολεμαΐδα φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών εκ μέρους των ιδιωτών ανταγωνιστών της επιχείρησης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Ο ίδιος επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, είχε άτυπα κατηγορήσει στις Βρυξέλλες τους ιδιώτες προμηθευτές για χειραγώγηση των τιμών με αφορμή την πρώτη δημοπρασία υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ).

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ που τηρεί σιγήν ιχθύος για την έφοδο στα γραφεία της, έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα με την DG Comp. Δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η διερεύνησή τους θα απαιτούσε επίσκεψη στην Αθήνα των ευρωπαίων επιθεωρητών, εντούτοις η ΔΕΗ βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού τόσο για την υπόθεση του λιγνίτη, και εσχάτως για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και το νέο δάνειο που σύναψε με τις τράπεζες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network