Ελάφρυνση στις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ρεύματος

Ελάφρυνση στις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ρεύματος

Μέχρι τώρα όταν ο καταναλωτής άλλαζε κλίμακα πλήρωνε αυξημένες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για όλη την κατανάλωσή του. Αυτό τώρα αλλάζει και η επιβάρυνση θα αφορά μόνον τις επιπλέον κιλοβατώρες

Χωρίς τις δυσάρεστες εκπλήξεις των φουσκωμένων λογαριασμών του περασμένου χειμώνα θα ανάβουν πλέον τις ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως τουλάχιστον υπόσχεται το υπουργείο Ενέργειας.

Η νέα μεθοδολογία που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, αφενός διορθώνει τη στρέβλωση στις χρεώσεις των περίφημων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), αφετέρου συρρικνώνει τις τέσσερις σημερινές κλίμακες χρεώσεων σε τρεις.

Η απόφαση θα οριοθετεί αυστηρά ότι η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο τις κιλοβατώρες πάνω από το όριο της προηγούμενης, και όχι το σύνολο της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, το όφελος μεταφράζεται σε περίπου 50 ευρώ για τους καταναλωτές κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το πρόβλημα αφορά όσους βρίσκονται στην κλίμακα 0-1600 κιλοβατώρες, δηλαδή την κατηγορία που περιλαμβάνει το 95% σχεδόν των καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα της στρέβλωσης νοικοκυριά με μεσαίες καταναλώσεις, που τον περασμένο χειμώνα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, έβαλαν να δουλέψουν στο φουλ οι ηλεκτρικές τους συσκευές, επειδή ξεπέρασαν έστω και για μια κιλοβατώρα την κλίμακα κατανάλωσης, επιβαρύνθηκαν για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσαν με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας, και όχι μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα. Οσοι "έκαψαν" για παράδειγμα 1.700 κιλοβατώρες, δεν επιβαρύνθηκαν με την υψηλότερη χρέωση μόνο για τις 100 επιπλέον κιλοβατώρες, αλλά για το σύνολο των 1.700 kWh, κ.ο.κ..

Αυτό τώρα θα αλλάξει και εκτιμάται ότι θα ελαφρύνει πολλά νοικοκυριά από τις υπερβολικές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network