Έως και 49% εξοικονόμησαν τα νοικοκυριά που “ζεστάθηκαν” με φυσικό αέριο

Διαβάζεται σε 3'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο ISTOCK

Κατά την εφετινή θερμαντική περίοδο το φυσικό αέριο ήταν για τα σπίτια και τους επαγγελματίες σημαντικά οικονομικότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» Γιάννης Μητρόπουλος, παρέθεσε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον διαχρονικά ανταγωνιστικό χαρακτήρα του φυσικού αερίου ως αγαθό, με υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης που αγγίζουν το 50% για τους οικιακούς καταναλωτές και το 64% για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αερίου είχαν εξοικονόμηση της τάξης του 45,5% σε σχέση με το πετρέλαιο, τα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση εξοικονόμηση 49% (συνυπολογίζεται το ζεστό νερό), τα εστιατόρια 64% σε σχέση με το ρεύμα και οι φούρνοι 42% σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα της δεκαετίας 2014-2024 ένα διαμέρισμα εξοικονόμησε περί τα 3.500 ευρώ από τη χρήση φυσικού αερίου, αντί πετρελαίου.

Αναφερόμενος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι μετά τα ρεκόρ κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και κυμαίνονται τελευταία σε ένα επίπεδο κοντά στα 30 ευρώ/MWh. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν εύκολα την πτώση κάτω από το επίπεδο αυτό παρότι πριν μερικές εβδομάδες η τιμή TTF είχε υποχωρήσει κοντά στα 23 ευρώ. Παρότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις, ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι θα συνεχίσει να κινείται στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και ελαφρώς υψηλότερα τον Μάιο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.

Σε σχέση με την ίδια την εταιρεία, ο κ. Μητρόπουλος, σημείωσε ότι την μεγάλη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη συνεχή αναπτυξιακή πορεία επιβεβαιώνουν για ακόμη μία χρονιά τα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη στο «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», για το 2023.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι, με την υποστήριξη της Μετόχου της, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ήταν ο πάροχος που ήλθε πρώτος στις επιλογές των καταναλωτών το 2023. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ και των Διαχειριστών Δικτύων Αερίου κατάφερε να αυξήσει την πελατειακή βάση κατά 34.722 συνδέσεις συνολικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ξεπερνώντας όλο τον ανταγωνισμό. Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, για το σύνολο της χρήσης του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε €584 εκατ. ενώ ανακοινώθηκαν καθαρά κέρδη €32 εκατ.

Αξιοσημείωτο της εμπιστοσύνης και του σεβασμού που επιδεικνύει η εταιρεία στους καταναλωτές είναι ότι 9 στους 10 πελάτες της δηλώνουν ότι θα σύστηναν ανεπιφύλακτα την εταιρεία ως πάροχο υπηρεσιών ενέργειας. Γεγονός που συνηγορεί και τη σημαντική αύξηση της πελατειακή της βάσης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, η οποία έχει τριπλασιαστεί από το 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα