Επιδοτήσεις για θέρμανση με ρεύμα και μέτρα για τα νέα τιμολόγια

Διαβάζεται σε 4'
Επιδοτήσεις για θέρμανση με ρεύμα και μέτρα για τα νέα τιμολόγια
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI

Με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα.

Τον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, ιδίως στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό για τη θέρμανση, αλλά και μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, πρόκειται να ανακοινώσει την εβδομάδα αυτή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το πλαίσιο των οριζόντιων επιδοτήσεων (σε όλους τους καταναλωτές) που εφαρμόζεται από πέρυσι θα διατηρηθεί έως το τέλος του χρόνου, αλλά στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από στοχευμένες επιδοτήσεις οι οποίες – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ – θα έχουν σχετικά ευρύ πεδίο εφαρμογής.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στο ρεύμα. Έτσι, χάρις στο επίδομα, θα συγκρατείται πλέον το αυξημένο κόστος για ηλεκτρική ενέργεια που καταβάλλει η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να θερμανθεί χρησιμοποιώντας κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την «αρχιτεκτονική» του μέτρου που ισχύει σήμερα για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Αυτό σημαίνει κατ΄ αρχάς πως θα ισχύουν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Έτσι, δικαίωμα ενίσχυσης θα έχουν οι άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά. Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Παρόμοια με το υφιστάμενο επίδομα θέρμανσης θα είναι και τα όρια της ενίσχυσης, ξεκινώντας από τα 100 και φτάνοντας τα 800 ευρώ κατά μέγιστο. Το ποσό του επιδόματος θα προκύπτει και πάλι με βάση το καθεστώς των βαθμοημερών (όπως ακριβώς και στο υφιστάμενο επίδομα), ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν. Επίσης, και αυτή τη φορά θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα και η ενίσχυση για τα άλλα καύσιμα θέρμανσης θα είναι αλληλοαποκλειόμενες – δηλαδή ένας πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα μόνο για μία από τις δύο ενισχύσεις. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο θα τεκμαίρεται και η χρήση κάποιας ηλεκτρικής θερμαντικής συσκευής, αφού η αίτηση για στήριξη στο ρεύμα θα αποκλείει τον καταναλωτή από επιδότηση για κάποιο από τα άλλα καύσιμα.

Επομένως, η μη διεκδίκηση επιδόματος για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ, θα σημαίνει πως δεν χρησιμοποιεί αυτά τα καύσιμα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ενδιαφερόμενοι για επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα θα χρησιμοποιούνται κι αυτοί την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, ή μία νέα πλατφόρμα που θα διασυνδέεται με το myΘέρμανση.

Ενημέρωση

Σε σχέση με την ενημέρωση των καταναλωτών, το ΥΠΕΝ προχωρά με σχετική νομοθετική ρύθμιση σε υποχρέωση των προμηθευτών να προσφέρουν στους πελάτες τους – πέρα από οποιαδήποτε άλλα τιμολόγια διαθέτουν – ένα ενιαίο τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων κάθε μήνα και θα προκύπτει με βάση ενιαία φόρμουλα (μαθηματικό τύπο) που θα εφαρμόζεται από όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς η διαφοροποίηση ανά προμηθευτή θα σχετίζεται με το περιθώριο κέρδους που θα προσθέτει στη βασική τιμή κάθε εταιρεία, διευκολύνοντας έτσι τη σύγκριση από την πλευρά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, το νέο τιμολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή. Για τους υπόλοιπους, με κυμαινόμενα συμβόλαια, που είναι η πλειονότητα, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλύψει υποχρεωτικά και όσους έχουν συμβάσεις σε ισχύ ή μόνο εκείνους που δεν έχουν πλέον συμβόλαιο (έχει λήξει).

Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο εκφράζουν εκπρόσωποι προμηθευτών υποστηρίζοντας ότι οδηγεί πρακτικά σε ενιαίο τιμολόγιο και περιορισμό του ανταγωνισμού.

Ρευματοκλοπές

Σε σχέση με τις ρευματοκλοπές, εξετάζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατά προτεραιότητα σε καταναλωτές στους οποίους στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ρευματοκλοπή ή επίσης κεντρικά, σε υποσταθμούς σε περιοχές όπου υπήρχαν αυξημένα κρούσματα στο παρελθόν. Έτσι, αν η ενέργεια που καταναλώνεται είναι συστηματικά περισσότερη από εκείνη που καταγράφεται στο μετρητή και τιμολογείται, τότε θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι.

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Τέλος, για τους πολύτεκνους προωθείται η επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου που ίσχυε ως το 2018, με εισοδηματικά κριτήρια και διευρυμένα όρια κατανάλωσης σε σχέση με αυτά που εφαρμόζονται για τα τιμολόγια των ευάλωτων καταναλωτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα