Επιστροφή 8 εκατ. ευρώ στις βιομηχανίες αποφάσισαν τα δικαστήρια

Επιστροφή 8 εκατ. ευρώ στις βιομηχανίες αποφάσισαν τα δικαστήρια
Τα γραφεία της ΡΑΕ Eurokinissi

Η υπόθεση αφορά την οριζόντια χρέωση των μεγάλων καταναλωτών για τη χρήση του δικτύου αερίου με προσωρινό τέλος 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, κατά το χρονικό διάστημα 2015 – 2016.

Το “πράσινο φως” για να ανακτήσουν οι βιομηχανίες από τους Διαχειριστές των δικτύων διανομής τα ποσά που έχει επικυρώσει η ΡΑΕ έδωσε με νεότερη απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μετά από προσφυγή που είχε γίνει από τις 3 ΕΔΑ σε βάρος των αποφάσεων του Ρυθμιστή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει συγκεκριμένα ποσά ως αντισταθμιστικά μέτρα για τις οριζόντιες χρεώσεις που επιβλήθηκαν στις βιομηχανίες από τις 14 Αυγούστου του 2015 έως την 1η Δεκεμβρίου του 2016. Τα ποσά ωστόσο δεν καταβλήθηκαν ποτέ, καθώς οι ΕΔΑ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των αποφάσεων της Αρχής, αμφισβητώντας τα αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που επιβαρύνθηκαν με το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου του Ν4336/2015.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κάνουν αντίστοιχα δεκτές τις παρεμβάσεις της ΕΒΙΚΕΝ και των εταιρειών της Viohalco που είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών μέτρων (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ, η ΕΔΑ Αττικής θα πρέπει να επιστρέψει στους επιλέγοντες πελάτες της συνολικά 1,44 εκατ ευρώ, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ 3,26 εκατ. και η ΔΕΔΑ 4,13 εκατ. Τα ποσά που θα καταβάλλουν οι τρεις Διαχειριστές συνολικά ανέρχονται σε 8,83 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους σε 36 άτοκες δόσεις, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2024.

Η υπόθεση αφορά την οριζόντια χρέωση των μεγάλων καταναλωτών για τη χρήση του δικτύου με προσωρινό τέλος 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα των 16 μηνών. Η επιβολή των υπέρογκων αυτών μεταβατικών χρεώσεων είχε καθορισθεί με «μνημονιακό» νόμο του 2015, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία από το 2016 είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία στην Ε.Ε.

Χρειάζεται τέλος να σημειωθεί ότι το επόμενο «βήμα», σε περίπτωση που ασκηθεί αίτηση αναίρεσης των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών από τις 3 ΕΔΑ, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως αρμόδιο δικαστήριο να ελέγξει τις εν λόγω αποφάσεις για την νομιμότητά τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα