“Κλειδί” ο ρόλος της ΔΕΗ στο γεωνεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης – Συνάντηση Στάσση-Πάιατ

Διαβάζεται σε 3'
ΔΕΗ
ΔΕΗ INTIME

Τα σχέδια της ΔΕΗ για διείσδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης στον Τζέφρι Πάιατ κατά τη συνάντησή τους.

Ο ρόλος της ΔΕΗ στο νέο ενεργειακό “παζλ” στη ΝΑ Ευρώπης βρέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν ο  διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης με τον πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Ο αμερικανός αξιωματούψος δήλωσε εντυπωσιασμένος με το πώς έχει εξελιχθεί η ΔΕΗ, πράγμα που επανέλαβε και κατά την ομιλία του στο πάνελ, υπογραμμίζοντας ότι “υποστηρίζουμε 100% τα σχέδια της ΔΕΗ για τη δική της ενεργειακή μετάβαση”.

Από την πλευρά του ο  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε τα σχέδια της ΔΕΗ για διείσδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης στον Τζέφρι Πάιατ.

Μάλιστα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε σχετικά: “Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρέσβη Geoffrey Pyatt Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και να του παρουσιάσω το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την περιφερειοποίησή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τον ενημέρωσα για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και την υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. όσον αφορά την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιοχών και την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών!“.

Να σημειωθεί ότι με τη εξαγορά της ENEL Ρουμανίας που περιλαμβάνει δίκτυα, τη δραστηριότητα της προμήθειας και μονάδες ΑΠΕ, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της στην περιοχή. Κάτι που θα ενισχυθεί περαιτέρω με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα κι όπου περιλαμβάνεται η επέκταση και στην αγορά της Βουλγαρίας ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ανάπτυξη ενεργειακών διαδρομών στη Βαλκανική εξασφαλίζει συνέργειες στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και ευκαιρίες για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αποτελεί σημαντικό κρίκο στο σκέλος της ενέργειας για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών στην οποία εντάχθηκε πρόσφατα η χώρα μας και αποτελεί ένα πλάνο συνεργασίας των χωρών μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Με βάση, δε, πηγές της ΔΕΗ, η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής στην επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ και σαφώς μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα