Κλείνει και τυπικά την Παρασκευή η συμφωνία για τις μονάδες της ΔΕΗ

Κλείνει και τυπικά την Παρασκευή η συμφωνία για τις μονάδες της ΔΕΗ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη σήμερα στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι για να εγκαινιάσει τη φωτογραφική έκθεση "Ετσι σώθηκε η Ηλεκτρική ...Μια μάχη στην καρδιά της απελευθέρωσης", Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) eurokinissi

Στους όρους πώλησης, η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα για την ΔΕΗ

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να ανακοινώσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν σε ιδιώτες, καθώς και τους όρους και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ενέργειας μετά την συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους των θεσμών τόνισε πριν από λίγο ότι το γενικό πλαίσιο της κίνησης έχει συμφωνηθεί και πλέον θα πρέπει να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο που θα πουληθεί μεταφέρονται τρεις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μια άδεια κατασκευής νέας μονάδας. Συγκεκριμένα θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και οι σύγχρονες μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4. Επίσης θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).

Στους όρους πώλησης, η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα για την ΔΕΗ που θα χάσει συνολικά το 40% του δυναμικού της που παράγεται από λιγνίτη.

Με την ανακοίνωση από την ΕΕ των όρων και τους χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού θα ξεκινήσει το Market test. Ειδικότερα θα γίνει από την ΕΕ μια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες επενδυτές με στόχο να διαπιστωθεί αν οι μονάδες αυτές προσελκύουν το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα.

Στο θέμα του φυσικού αερίου και ειδικότερα την μεγέθυνση του μεριδίου των ιδιωτών στην λιανική η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση η ΔΕΠΑ να πουλήσει την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και να μεγαλώσει το μερίδιο της στην λιανική της αγορά φυσικού αερίου της Αττικής.

Η επόμενη συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα θα γίνει και αυτή την Παρασκευή ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα