Με ομόλογο αειφορίας βγαίνει στις αγορές η ΔΕΗ για 500 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ
ΔΕΗ EUROKINISSI

Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, αφού η τελευταία φορά που είχε βγει στις αγορές ήταν το μακρινό 2014, η Δημόσια Επιχείρηση προχωρά σε μια κίνηση, που θα τεστάρει την εμπιστοσύνη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Ζήτημα ημερών θεωρείται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, προκειμένου να "σηκώσει" 500 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ότι το κατάλληλο χρονικό «παράθυρο» έχει βρεθεί, η προεργασία έχει γίνει και είναι ζήτημα χρόνου η ανακοίνωση της συγκεκριμένης έκδοσης.

Αν δεν αλλάξει απότομα κάτι στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, τότε η επιχείρηση θα προβεί σύντομα στην μεγάλη κίνηση, τεστάροντας την εμπιστοσύνη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, αφού η τελευταία φορά που είχε βγει στις αγορές ήταν το μακρινό 2014.

Μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, ο στόχος ήταν η έξοδος να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Αλλά επειδή τα δεδομένα άλλαξαν, εκτιμάται ότι η κατάλληλη στιγμή για την επιχείρηση είναι τώρα και ενώ στην «φαρέτρα» της βρίσκεται όχι μόνο η βαθμολογία με «ΒΒ-» (με σταθερό outlook) της Fitch - ξεπερνώντας κατά δύο φορές τη βαθμολογία της S&P («Β»)- αλλά και το γεγονός ότι το ομόλογο θα είναι το πρώτο που θα έχει εκδώσει ποτέ ελληνική εταιρεία, με «ρήτρα αειφορίας».

Δηλαδή με δέσμευση απέναντι στους επενδυτές ότι η εταιρεία θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως των όποιων εξωγενών παραγόντων, ποσοτικοποιημένες εκ των προτέρων επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2 και αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του νέου της business plan.

Τα SLB's όπως αποκαλούνται (Sustainability-Linked Bond) διαφέρουν έναντι των πράσινων ομολόγων ως προς το γεγονός ότι παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες, όπως η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου μιας εταιρείας.

Και ως γνωστόν, κάθε επιχείρηση με σταθερά μειούμενες εκπομπές CO2 σε βάθος ετών, μεταφράζεται σε μικρότερο ρίσκο για τους επενδυτές, επομένως συγκριτικά με άλλες, αυτή μπορεί να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού.

Εκείνο στο οποίο ποντάρει η διοίκηση δεν είναι τόσο ένα άμεσα θεαματικά βελτιωμένο, για τα δεδομένα της, pricing, όσο η επόμενη ημέρα της έκδοσης.

Οντας SLB, στην δευτερογενή αγορά όπου και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται μετά την έκδοση, οι πιθανότητες το ομόλογο να κάνει μια πολύ καλή πορεία, είναι υψηλές, Το επιβεβαιώνει η πορεία αντίστοιχων ομολόγων από τα λιγοστά που έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί παγκοσμίως. Οι επενδυτές «διψούν» για εταιρικούς τίτλους, πίσω από τους οποίους βρίσκονται εκδότες με δυναμικό «στόρυ», όπως η ΔΕΗ και κυρίως μετρήσιμες δεσμεύσεις ότι οι στόχοι κινούνται προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network