Μικρά βήματα και σημαντικές δυσκολίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Διαβάζεται σε 3'
Μικρά βήματα και σημαντικές δυσκολίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου
(ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Η Γαλλική Nexans έχει προειδοποιήσει ρητά ότι θα προχωρήσει σε παύση εργασιών αν δεν προχωρήσουν έως την 1η Ιουνίου οι πληρωμές των συμφωνημένων δόσεων.

Η κρισιμότερη εκ των τριών ρυθμιστικών αποφάσεων που χρειάζονται για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Ο λόγος για την μεθοδολογία εσόδου που σε συνέχεια θα ανοίξει το δρόμο για να ληφθούν και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αποφάσεις, δηλαδή η απόφαση για τον καθορισμό του ίδιου του εσόδου και η τρίτη απόφαση για τις μοναδιαίες χρεώσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση της ΡΑΑΕΥ βρίσκεται κοντά στην μεθοδολογία που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ και προσομοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιείται στα εγχώρια έργα διασυνδέσεων. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η Αρχή δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα του Διαχειριστή για απόσβεση του έργου σε 25 χρόνια αλλά θα κινηθεί στα 35 χρόνια.

Η Γαλλική Nexans έχει προειδοποιήσει ρητά ότι θα προχωρήσει σε παύση εργασιών αν δεν προχωρήσουν έως την 1η Ιουνίου οι πληρωμές δόσεων του έργου βάσει των συμφωνηθέντων.

Ο ΑΔΜΗΕ, από την άλλη, δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές, μέχρις ότου εγκριθούν οι προαναφερόμενες ρυθμιστικές αποφάσεις, και “ξεκαθαρίσει” το τοπίο σχετικά με το μέλλον του έργου. Αυτή την στιγμή, η μεν κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) έχει λάβει από πέρυσι σχετική απόφαση περί μεθοδολογίας εσόδου, ωστόσο εκκρεμεί το να επανέλθει και να ορίσει επακριβώς την έναρξη της «περιόδου κατασκευής», καθώς με αυτήν συναρτάται και η έναρξη πληρωμών προς τον promoter του έργου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ. Πέραν του προσδιορισμού της “περιόδου κατασκευής” ο ΑΔΜΗΕ ζητάει να τροποποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ έτσι ώστε να είναι κοινή η μεθοδολογία εσόδου για το 37% που “βαραίνει” την Ελλάδα και για το 63% που “βαραίνει” τους Κυπρίους.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την προετοιμασία των υπόλοιπων δύο αποφάσεων μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκτιμάται ότι το αρχικό εκατέρωθεν «πράσινο φως» στη μεθοδολογία εσόδου θα ανοίξει το δρόμο για κάποιου είδους διευθέτηση και συνεννόηση με την Nexans, ενδεχομένως και με την καταβολή κάποιου ποσού από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να μην σταματήσουν οι εργασίες.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, μέσα στο μήνα, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει ενώπιον της Κυπριακής κυβέρνησης κάποια πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπονεί για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα αυτά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δείχνουν θετικό πρόσημο ως προς την ωφελιμότητα του έργου, ιδίως για τους Κύπριους καταναλωτές, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει οριστικές αποφάσεις για τη συμμετοχή της και την στήριξη του έργου, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίησή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα