Νέα αγορά βιομάζας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Διαβάζεται σε 3'
Νέα αγορά βιομάζας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σχεδιάζει το ΥΠΕΝ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σημαντικό τμήμα της πρόληψης και προστασίας των δασών.

Το ΥΠΕΝ σκοπεύει να προχωρήσει σε μια μεγάλη αναμόρφωση στη διαχείριση της βιομάζας από τα δάση με πρόσθετο στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Υπάρχουν 4,4 εκατ. εκτάρια στην Ελλάδα σε δάση και τα μισά δεν τελούν υπό διαχείριση. “Θα επιδοτήσουμε την απομάκρυνση βιομάζας, κάτι που θα αλλάξει τη δασική οικονομία. Θα εισάγουμε carbon credits στα πλαίσια ενός εντελώς νέου τρόπου διαχείρισης δασών. Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για αγορές όπως της βιομάζας” σημείωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.

Με τον τρόπο αυτό τα carbon credits μπαίνουν στην υπηρεσία του δάσους. Τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σημαντικό τμήμα της πρόληψης και προστασίας των δασών.

Πως όμως θα λειτουργεί αυτή η νέα αγορά;

  1. Καταρχάς το Χρηματιστήριο θα αφορά τους πρόσθετους τόνους CO2 που θα απορροφούνται λόγω της ορθής διαχείρισης από τα ελληνικά δάση.
  2. Συμμετοχή θα δικαιούνται πιστοποιημένες εταιρείες αξιοποίησης της δασικής βιομάζας οι οποίες τα πρώτα χρόνια θα επιδοτούνται, σε συνεργασία με δασικούς συνεταιρισμούς.
  3. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα σύμπραξης ιδιωτικών εταιρειών και δασικών συνεταιρισμών.
  4. Επι της ουσίας, οι διαχειριστές του δάσους, θα πιστοποιούνται από εξιδεικευμένες εταιρείες για την ποσότητα των όγκων διοξειδίου του άνθρακα που καταφέρνουν να απορροφήσουν, και την οποία μετά θα πωλούν σε επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, δηλαδή διυλιστήρια και ενεργοβόρες βιομηχανίες.
  5. Επιδότηση εφόσον κριθούν επιλέξιμοι. Οι εταιρείες και οι συνεταιρισμοί αυτοί, θα επιδοτούνται από τα έσοδα που προκύπτουν από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (carbon credits) του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), το οποίο φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
  6. Τα ποσά επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά θα μπορούσαν να κινούνται σε επίπεδα 100-200 εκατ. ευρώ.
  7. 7. Τα αναλυτικά στοιχεία του κάθε δάσους θα τα προσδιορίζει το διαχειριστικό σχέδιο που θα εκπονεί η Δασική Υπηρεσία. Αυτή αναβαθμίζεται σημαντικά σε προσωπικό και εξοπλισμό.
  8. Άδειες υλοτομίας για το Βορρά θα “κουμπώνουν” με την διαχείριση δασών στον Νότο. Καθώς, στα μισά περίπου από τα ελληνικά δάση, κυρίως αυτά στο Νότο, δεν υπάρχει η παραμικρή διαχείριση, θα χρειαστεί αυτά να «αδελφοποιηθούν» με τα παραγωγικά του Βορρά. Δηλαδή για να πάρει την επιδότηση ο νέος αυτός δασικός συνεταιρισμός θα πρέπει να διαχειρίζεται εκτός από τα δάση του Βορρά, όπου ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται, και τα εγκαταλελειμμένα δάση του Νότου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα