Νέα έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και την υποδοχή νέων σταθμών ΑΠΕ σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Διαβάζεται σε 2'
Νέα έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και την υποδοχή νέων σταθμών ΑΠΕ σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ
Ηλεκτρική ενέργεια ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με το πλάνο του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική θα είναι η χρηματοδότηση για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση των συστημάτων, ενώ το σύνολο των επενδύσεων θα πλησιάσει τα 3 δια. Ευρώ.

Σημαντικά έργα αναβάθμισης του δικτύου διανομής, προβλέπει το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ), για την περίοδο 2024 – 2028, που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 2,99 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει συνολικά 176 έργα που θα υλοποιηθούν μέσα στην πενταετία, τα οποία αφορούν στην κατασκευή νέων και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων, στη σύνδεση νέων χρηστών, καθώς και στην ανάπτυξη του εξοπλισμού, όπως συστημάτων τηλεμέτρησης και άλλων εφαρμογών.

Από τα έργα αυτά, τα 20 έχουν ήδη ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Επίσης περιλαμβάνονται 57 που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού χωρίς να έχουν ακόμη λάβει άδεια, 46 που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ενώ τα 42 από αυτά αφορούν σε νέα projects που δεν συμπεριλαμβάνονταν σε παλαιότερα σχέδια ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο Διαχειριστής σχεδιάζει να δαπανήσει 578, 38 εκατ. ευρώ σε 87 έργα για την ενίσχυση του δικτύου. Σε αυτά περιλαμβάνονται 61 Υποσταθμοί ΥΤ και ΜΤ και κέντρα διανομής, 3 καλωδιακές και 1 εναέρια γραμμή μεταφοράς ΥΤ και 21 υποβρύχια καλώδια ΜΤ. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν 35 έργα για την ανακαίνιση του δικτύου, ύψους 559 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση Δικτύου για την 5ετία 2024-2028

Ταυτόχρονα, επενδύσεις 539,3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, προκειμένου να συνδεθούν νέοι χρήστες -καταναλωτές και παραγωγοί ΑΠΕ- στο δίκτυο. Τέτοια αφορούν στην κατασκευή νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων υποσταθμών μεταφοράς και διανομής.

Σύμφωνα με το πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ, σημαντική θα είναι η χρηματοδότηση για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση του δικτύου. Συγκεκριμένα, 877 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε 18 έργα, συμπεριλαμβανομένων 11 για υποδομές και συστήματα εποπτείας και ελέγχου δικτύων, 1 για συστήματα τηλεμέτρησης και 6 σε λοιπές επενδύσεις στο δίκτυο διανομής.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα