Νέα μείωση στα τιμολόγια ρεύματος φέρνει η πτώση στις τιμές του αερίου

Διαβάζεται σε 3'
Λογαριασμός ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος iStock

Στα επίπεδα των 9 λεπτών ανά Κιλοβατώρα το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο τον Μάρτιο, ενώ μονοψήφιες θα είναι οι χρεώσεις και στα κίτρινα τιμολόγια.

Σημαντική αποκλιμάκωση των πράσινων τιμολογίων τον Μάρτιο προεξοφλεί η εξίσου σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών τον μήνα που διανύουμε. Έως και χθες Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, η χονδρεμπορική «έτρεχε» τον Φεβρουάριο με μέση τιμή στα 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή 19,31 ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο (όταν είχε «κλείσει» στα 93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Η πτώση αυτή, όπως είναι φυσικό, πρόκειται να συμπαρασύρει σημαντικά προς τα κάτω τις χρεώσεις των ειδικών τιμολογίων για τον επόμενο μήνα. Με βάση την επεξεργασία των παραμέτρων των πράσινων προϊόντων κάθε προμηθευτή, και με την υπόθεση για την χονδρική Φεβρουαρίου στα 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το φθηνότερο ειδικό προϊόν (μίας εκ των εταιρειών) προκύπτει πως θα κινείται κάτω από 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η παραπάνω εκτίμηση θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ασφαλής, κατʼ αρχάς γιατί το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν συνοδεύεται από έκπτωση – η οποία καθώς μπορεί να αλλάζει σε μηνιαία βάση, αποτελεί αστάθμητο παράγοντα για τις προβλέψεις. Επίσης, στις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας, είναι απίθανο να υπάρξουν ανατιμήσεις που να οδηγήσουν την χονδρεμπορική αισθητά πάνω από τον μέσο όρο των πρώτων 25 ημερών.

Εξάλλου, για να υπάρξει πράσινο τιμολόγιο τον επόμενο μήνα κάτω από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, θα πρέπει η χονδρική τον Φεβρουάριο να μην ξεπεράσει τα 76,5 ευρώ ανά MWh. Επομένως, υπάρχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 2,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να καλυφθεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τιμολόγια που προσφέρονται χωρίς εκπτώσεις -και για τα οποία επομένως οι εκτιμήσεις είναι εξίσου ασφαλείς- προκύπτει ότι οι χρεώσεις τους θα κινηθούν στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, μία χονδρική στα επίπεδα των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα έχει ως συνέπεια για πρώτη φορά να υπάρξουν μηχανισμοί διακύμανσης οι οποίοι θα μειώσουν τις τελικές τιμές.

Αυτό θα συμβεί με το ειδικό τιμολόγιο της Protergia, καθώς η επιχείρηση έχει ορίσει το κάτω όριο του μηχανισμού στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και για το Γ1 της ΔΕΗ, όπου το κάτω όριο έχει «τοποθετηθεί» στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αν δεν υπάρξει αλλαγή της έκπτωσης από τη ΔΕΗ, τότε η χρέωση του Γ1 θα είναι στα 9,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με την υπόθεση ότι οι εταιρείες δεν θα αλλάξουν την εκπτωτική πολιτική τους τον Μάρτιο, προκύπτει ότι 8 πράσινα τιμολόγια θα είναι οικονομικότερα από το φθηνότερο ειδικό προϊόν για τον Φεβρουάριο, το οποίο είχε χρέωση 11,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι υψηλότερες χρεώσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων θα διαμορφωθεί στα 10,3 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 21% από τον Φεβρουάριο, όταν ήταν 13,3 λεπτά ανά kWh.

Παράλληλα, μία χονδρική στα 73,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα προκαλέσει σημαντική υποχώρηση των ex-ante κίτρινων τιμολογίων. Με την παραδοχή και πάλι ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα discount, για το myHome4All της ΔΕΗ προκύπτει τελική τιμή στα 8,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με την ίδια παραδοχή το Value Fair της Protergia διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά ανά κικλοβατώρα τον Μάρτιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα