Νέα “προϊόντα” ρεύματος με ελκυστικές τιμές βγάζουν στην αγορά οι πάροχοι

Διαβάζεται σε 3'
Λογαριασμοί ρεύματος
Λογαριασμοί ρεύματος iStock

Ξεκίνησαν τα σταθερά “μπλέ” με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών, ενώ και τα “κίτρινα” καταλήγουν να είναι φθηνότερα από τα “πράσινα”.

Με το νέο 6μηνο σταθερό τιμολόγιο ρεύματος που ανακοίνωσε η Protergia, έγινε η αρχή για τα μπλε προϊόντα μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο κανόνων στην αγορά προμήθειας.

Το εν λόγω τιμολόγιο προσφέρεται σε αρκετά ελκυστική τιμή, με τιμή κιλοβατώρας τα 9,75 λεπτά, ανεξάρτητα από την κατανάλωση ή τη συνέπεια. Έχει όμως «τσουχτερό» πάγιο που ανέρχεται στα 9,90 ευρώ το μήνα, ενώ η ρήτρα αποχώρησης είναι 50 ευρώ ανεξάρτητα από τον μήνα της αποχώρησης του πελάτη.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η αγορά αναμένεται να παρουσιάσει ευθέως ανταγωνιστικά σταθερά προγράμματα, σε σχέση με τα κυμαινόμενα προϊόντα, για μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις.

Τα μεταβλητά τιμολόγια, βάσει των προβλέψεων των τιμών χονδρικής, φαίνεται ότι θα είναι λίγο φθηνότερα (σε όρους συνολικής δαπάνης), όμως απαιτούν έλεγχο αγοράς κάθε 3 ή 4 μήνες για την διασφάλιση του οφέλους.

Όπως είναι αναμενόμενο, για έναν καταναλωτή που δεν θέλει να ασχοληθεί με έλεγχο των τιμών τους επόμενους 8 με 12 μήνες και να έχει συγχρόνως την ασφάλεια της σταθερής τιμής, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πολύ ελκυστικές επιλογές στα μπλε τιμολόγια.

Φτηνότερα τα κίτρινα

Πάντως, τις εκτιμήσεις των περισσότερων προμηθευτών, ότι η «αρχιτεκτονική» των κίτρινων τιμολογίων επιτρέπει οι τελικές τους τιμές να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα πράσινα προϊόντα, επιβεβαιώνει ο απολογισμός του Ιανουαρίου – πρώτου μήνα στον οποίο έχουν πλέον «κλειδώσει» οι τιμές και όλων των ex-post κυμαινόμενων συμβάσεων.

Έτσι, όσον αφορά τον πρώτο μήνα των «έγχρωμων» τιμολογίων, μόνο στην περίπτωση ενός προμηθευτή το πράσινο προϊόν του ήταν φθηνότερο από το κίτρινο τιμολόγιό του. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι εταιρείες πρόσφεραν πιο ανταγωνιστικές τιμές με τις κίτρινες συμβάσεις τους, συγκριτικά με το ειδικό προϊόν τους.

Στον κανόνα αυτό δεν αποτέλεσαν εξαίρεση τα ex-ante κίτρινα τιμολόγια που διαθέτουν η ΔΕΗ και η Protergia. Έτσι, στην περίπτωση της ΔΕΗ, τον Ιανουάριο το (κίτρινο) myHome4All διαμορφώθηκε στα 12,34 λεπτά ανά kWh (συνυπολογίζοντας την έκπτωση 2% με πάγια εντολή εξόφλησης), από 13,64 λεπτά ανά kWh το (πράσινο) Γ1.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το (πράσινο) Value Fair της Protergia είχε τιμή 13,28 λεπτά ανά kWh, από τα 14,3 λεπτά ανά kWh του ειδικού προϊόντος της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τον Φεβρουάριο τα συγκεκριμένα δύο κίτρινα προϊόντα ήταν επίσης φθηνότερα από τα ειδικά προϊόντα των εταιρειών.

Όσον αφορά τον Ιανουάριο και τα ex-post κυμαινόμενα τιμολόγια, το κίτρινο προϊόν Smart της Elpedison (13,51 λεπτά ανά kWh) ήταν 21% φθηνότερο από το πράσινο προϊόν της. Στο ίδιο μήκος κύματος, το κίτρινο MAXI HOME της «Φυσικό Αέριο» (στα 13,6 λεπτά ανά kWh) είχε 5% φθηνότερη τιμή από το ειδικό τιμολόγιό της (14,27 λεπτά ανά kWh). «Υπεροχή» του κίτρινου καταγράφηκε και στην ΕΛΙΝΟΙΛ, με το Power On! Home Easy στα 13,27 λεπτά ανά kWh, έναντι των 14,04 λεπτά ανά kWh του πράσινου προϊόντος της εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα