Οι Ρώσοι “τρολάρουν” για “μεγάλο χειμώνα”, η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν ανταλλαγή ενέργειας

Οι Ρώσοι “τρολάρουν” για “μεγάλο χειμώνα”, η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν ανταλλαγή ενέργειας
Gazprom Alamy Stock Photo

Ρώσοι χρήστες "τρολάρουν" με κυνικό βίντεο την ώρα που Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν πως θα ανταλλάξουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο. Οι "συμβουλές" Μακρόν και το σχέδιο της Κομισιόν.

Βίντεο στο οποίο η ρωσική εταιρία Gazprom φέρεται να ειρωνεύεται κυνικά την ΕΕ για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι θα “κλείσει” τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 που τροφοδοτεί την Ευρώπη με Φυσικό Αέριο, μέχρι να γίνει ολική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα πλάνα διακινήθηκαν από τη ρωσίδα φιλοκυβερνητική δημοσιογράφο Olga Skabeeva στο κανάλι της στο Telegram, και μεταδόθηκαν στην τηλεοπτική της εκπομπή “60 Minutes” της κρατικής τηλεόρασης.

Στο βίντεο φαίνονται εικόνες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις οποίες σκεπάζει το ψύχος. Παράλληλα εναλλάσσονται σκηνές από αγωγούς φυσικού αερίου και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, συνδέοντας προφανώς το ψύχος με την ενεργειακή πίεση που αναμένεται να ενταθεί.

Τα πλάνα περνούν στη οθόνη, υπό την μουσική υπόκρουση ενός ρωσικού τραγουδιού που μεταξύ άλλων λέει πως “ο χειμώνας θα είναι μεγάλος”. Δεν έχει γίνει σαφές πάντως, αν το σποτ είναι παραγωγής της Gazprom, ή αν αποτελεί προιόν προπαγάνδας. Σε κάθε περίπτωση, αναμεταδόθηκε και από όλα τα ουκρανικά ΜΜΕ ως “αισχρή” πρόκληση κατά της Δύσης. Σημειώνεται πως το επίμαχο υλικό δεν έχει “ανέβει” σε επίσημο κανάλι του κολοσσού ενέργειας στα social media, ωστόσο έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης τις τελευταίες ώρες.

H Olga Skabeeva άλλωστε, αναρτά και άλλα ανάλογα βίντεο που αποσκοπούν στο να “τρολάρουν” την ενεργειακή κρίση της Δύσης, στο κανάλι της στο Telegram αλλά και μέσα από την εκπομπή της.

H Gazprom δήλωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ρωσικές αρχές πως ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας “λόγω διαρροής”. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο σταθμός Πορτοβάγια είναι πλέον “επικίνδυνη μονάδα παραγωγής” και δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αποτελούν “απόρροια των κυρώσεων της Δύσης”, και απείλησε για ολική άρση της τροφοδότησης φυσικού αερίου, μέχρι την οριστική παύση τους.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Τη Τρίτη, η Gazprom ανακοίνωσε πως η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στην επιβολή διατίμησης στο πετρέλαιό της διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει, στην Ασία.

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια, δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει πάντως η εταιρεία Siemens Energy. “Έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1”, σημείωνε με νόημα η πλευρά της εταιρείας, “αδειάζοντας” ουσιαστικά τη Gazprom.

Ανταλλαγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν σε μέρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την υιοθέτηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους πλέον ευάλωτους και την ενίσχυση των κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει περιέλθει σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι “καλά προετοιμασμένη” σε περίπτωση πλήρους διακοπής των αποστολών φυσικού αερίου, χάρη στην αποθήκευση και στα μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε θέση αυξημένης ετοιμότητας για τον χειμώνα.

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το βράδυ της Δευτέρας. Οι δύο ηγέτες μίλησαν πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή για το πώς η ήπειρος μπορεί να συντονιστεί για να παραμείνει ζεστή αυτόν τον χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε

“Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε”, είπε ακόμη ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου, όπου προέτρεψε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Από τη δική της μεριά, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Επιτροπής, για τα μέτρα ενέργειας, τα οποία θα βασίζονται στους εξής πυλώνες:

-Μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας

-Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

-Ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων

-Ενεργοποίηση μηχανισμού υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα