Ποιες εταιρείες προμήθειας ρεύματος αύξησαν τα μερίδιά τους και ποιες έχασαν πελάτες

Διαβάζεται σε 3'
Ποιες εταιρείες προμήθειας ρεύματος αύξησαν τα μερίδιά τους και ποιες έχασαν πελάτες
Ηλεκτρικό ρεύμα ISTOCK

Λίγες μέρες πριν την αλλαγή σελίδας στην αγορά του ρεύματος, η αγορά ετοιμάζεται για μια πλειοδοσία εκπτώσεων.

Μικρές διαφοροποιήσεις παρουσιάζει η «εικόνα» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού ως προς τα μερίδια των εταιρειών προμήθειας τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ειδικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο 52.15% στο σύνολο της αγοράς έναντι 51.89% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολούθως, παρόμοια εικόνα υπάρχει και στα μερίδια των άλλων προμηθευτών με την ΗΡΩΝ να συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία της αγοράς με 12.94% (από 12.79% τον Οκτώβριο). Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Μυτιληναίος με 7.91% (από 8.24%) και η Elpedison με 6.49% (από 6.44% τον Οκτώβριο. Τα μερίδια των υπόλοιπων προμηθευτών διαμορφώνονται ως εξής από μήνα σε μήνα:

NRG: 5.60% από 5.79%

Watt and Volt: 5.12% από 5.09%

Φυσικό Αέριο ΕΕΕ: 3.53% από 3.47%

Ζενίθ: 2.31% από 2.19%

Volterra: 2.09% από 2.20%

Volton: 1.17% από 1.15%

Παρόμοια εικόνα επίσης υπάρχει ως προς τα μερίδια των εταιρειών ανά τάση (Υψηλή, Μέση, Χαμηλή).

Να προσθέσουμε ακόμη ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 105.40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθηνότερη έναντι του Νοεμβρίου 2022 που είχε «κλείσει» στα 111.19 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Εξετάζοντας τις μέσες τιμές όλων των προηγούμενων μηνών του 2023, ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος φθηνότερος μήνας μετά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο που οι μέσες τιμές είχαν διαμορφωθεί στα 91.49€/MWh και 101.95€/MWh, αντίστοιχα.

Λίγες μέρες πριν την αλλαγή σελίδας στην αγορά του ρεύματος, πάντως, η αγορά ετοιμάζεται για μια πλειοδοσία εκπτώσεων στα πράσινα αλλά και στα μπλέ τιμολόγια, δεδομένων και των χαμηλών πτήσεων στο φυσικό αέριο.

Ενα μπαράζ εκπτώσεων βρίσκεται προ των πυλών, τόσο από εκείνους που δεν είχαν ανακοινώσει τη πολιτική τους ενόψει του Ιανουαρίου, όσο και από εκείνους που τις είχαν γνωστοποιήσει, αλλά τώρα θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να τις ξαναδούν, κάνοντας διορθώσεις και έχοντας επί της ουσίας την δυνατότητα για ένα δεύτερο γύρο διαμόρφωσης των τιμών με τις οποίες θα υποδεχθούν τη νέα χρονιά.

Η λέξη «κλειδί» παραμονές της εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης είναι εκπτώσεις. Και το ερώτημα πλέον, δεν είναι αν τα πράσινα τιμολόγια τον Ιανουάριο θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, αλλά το πόσο χαμηλότερα θα είναι.

Εκτιμήσεις προμηθευτών μιλούν για τιμές που μπορεί να φτάσουν και τα 14 λεπτά ή και πιο κάτω, αν συνεχιστεί η ήπια πορεία στις διεθνείς αγορές, όταν οι αρχικοί υπολογισμοί στις αρχές Δεκεμβρίου προέβλεπαν 15- 17 λεπτά. Έχει τη σημασία του να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2023, το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, μετά τις επιδοτήσεις, είχε διαμορφωθεί στα 15,9 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 22,1 λεπτά για 500 κιλοβατώρες και πάνω.

Αντίστοιχα, μάχη αναμένεται να δώσουν το επόμενο διάστημα οι προμηθευτές και για τα μπλέ τιμολόγια, δηλαδή τα σταθερής τιμής για ένα έτος. Οι ηλεκτρικές εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν ρεύμα προς τα σταθερά τιμολόγια διότι έτσι διευκολύνεται ο προγραμματισμός τους, ενώ και οι καταναλωτές έχουν κουραστεί από τις συνεχείς ανά μήνα μεταβολές και εκτιμάται ότι αν βρουν σχετικά καλές τιμές θα προτιμήσουν να δεσμευθούν για ένα χρόνο και να μην ασχολούνται συνεχώς με τις αυξομειώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα