Πώς θα πάρουν οι πολίτες ευκολότερα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και… πού θα το φορτίζουν

Πώς θα πάρουν οι πολίτες ευκολότερα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και… πού θα το φορτίζουν
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο Getty Images

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480 και το ποσοστό αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε στο 6,9%.

Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο έτσι ώστε ο εξηλεκτρισμός στις οδικές μεταφορές να λάβει σάκα και οστά, παρότι η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ήδη τις προϋποθέσεις για μια νέα οικονομική κρίση και συνεπώς η πρόσβαση των πολιτών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνεται δυσκολότερη.

Τα τέσσερα σημεία του κυβερνητικού σχεδίου είναι τα εξής:

Ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου του υπουργείου αφορά την ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων με την παροχή κινήτρων για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή δικύκλων, καθώς και την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480 και το ποσοστό αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε στο 6,9%.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων», δηλώνουν αρμόδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε, όμως τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη συνέχεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αντικατάσταση των ΤΑΞΙ, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα από το 2023 θα αρχίσουν σταδιακά να παραλαμβάνονται τα πρώτα νέα, σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μεγάλο μέρος τους, γύρω στα 300 από τα πρώτα 770, προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα και όλα τα υπόλοιπα χαμηλών εκπομπών.

Εγκατάσταση υποδομών για εύκολη φόρτιση

Από τα 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είχαμε πανελλαδικά το 2019, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 1200. Ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 12.000 σημεία φόρτισης το 2025 και 25.000 το 2030.

Λεπτομερής αποτύπωση της αγοράς

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετέθη σε λειτουργία το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, με σκοπό να παρέχονται στους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στοιχεία όπως η διαθεσιμότητα των σημείων φόρτισης, η τρέχουσα κατάστασή τους, δηλαδή αν είναι ελεύθερο ή κατειλημμένο, η τιμή και ο τρόπος πληρωμής.

Προετοιμασία των μεταφορών για τη νέα εποχή

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες, όπως είναι η αδειοδότηση και η λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και η εκπαίδευση και πιστοποίηση συνεργείων και τεχνιτών ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, πέραν του ότι διευκολύνουν τους πολίτες στη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχουν και άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, στην αγορά εργασίας, καθώς η ηλεκτροκίνηση δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα ειδικοτήτων και εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργεί όλο και περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα