“Πράσινο φως” για εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης στα φωτοβολταϊκά πάρκα

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά (φωτογραφία αρχείου) INTIME ΝΕWS

Η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται με την εκάστοτε τρέχουσα τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, σαν να συμμετέχει απευθείας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σχέδιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε παραγωγούς ΑΠΕ με εν λειτουργία έργα (κυρίως φωτοβολταϊκά) να προσθέσουν μπαταρίες στα πάρκα τους, επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ, ως ένα από τα άμεσα μέτρα για τη μείωση των περικοπών, αλλά και των μηδενικών και αρνητικών τιμών που έχουν ενσκήψει στην αγορά ΑΠΕ και απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Άλλα μέτρα στο ίδιο “πακέτο” είναι η ταχύτερη έκδοση όρων σύνδεσης για εγκατάσταση standalone μπαταριών στο δίκτυο, αλλά και η μετακίνηση του φθηνού “νυχτερινού” τιμολογίου το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των παραγωγών ΑΠΕ για εγκατάσταση μπαταριών στα πάρκα τους, αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να «ανοίξει» τη συγκεκριμένη δυνατότητα οριζόντια σε όλα τα έργα.

Η ιδέα που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει πως η μπαταρία θα μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από την παραγωγή της μονάδας ΑΠΕ.

Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Επίσης, η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται με την εκάστοτε τρέχουσα τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, σαν να συμμετέχει απευθείας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως για τους σταθμούς που βρίσκονται σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, η ταρίφα θα συνεχίσει να ισχύει για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που εγχέονται στο ηλεκτρικό σύστημα αμέσως μόλις παραχθούν. Αντίθετα, όσες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα «οδεύουν» στην μπαταρία, για να «περάσουν» σε δεύτερο χρόνο στο σύστημα, δεν θα καλύπτονται από λειτουργική ενίσχυση.

Κίνητρο του ΥΠΕΝ είναι να παράσχει ένα «εργαλείο» στους παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να περιορίσουν τις περικοπές στα έργα και, κατά συνέπεια, τη μείωση των εσόδων τους. Κι αυτό γιατί χάρις στην μπαταρία, θα μπορούν να αποθηκεύσουν μία σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας -η οποία σε αντίθετη περίπτωση απλώς θα απορριπτόταν καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν- ώστε να εγχυθεί στο σύστημα κάποια μεταγενέστερη ώρα.

Την ίδια στιγμή, η αξιοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας μπορεί να οδηγήσει στη συγκράτηση των τιμών στην DAM από τις απογευματινές ώρες, όταν με τη διακοπή της παραγωγής των φωτοβολταϊκών μειώνεται αναπόφευκτα και το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα, αν με το σχέδιο του υπουργείου επιτραπεί η διάθεση της ενέργειας από την μπαταρία στην αγορά Εξισορρόπησης, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για ενίσχυση της ρευστότητας της εν λόγω αγοράς, περιορίζοντας τους Λογαριασμούς Προσαυξήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα