Ρεύμα: Αρχίζουν οι αιτήσεις πολυτέκνων για το εκπτωτικό τιμολόγιο – Τέλος χρόνου για το επίδομα θέρμανσης

Διαβάζεται σε 7'
Θέρμανση
Θέρμανση ISTOCK

Πρόκειται για δράσεις – “αναχώματα” στην ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των τιμών, σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης. Ακόμη και μετά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών οι τιμές είναι σε σημείο που οδηγεί πολλά νοικοκυριά σε ανάλωση μεγάλου μέρους του εισοδήματός τους σε δαπάνες λογαριασμών.

Ντεμπούτο κάνει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κι έτσι οι δυνητικά δικαιούχοι, μπορούν να ξεκινήσουν την υποβολή  των αιτήσεών τους για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Γ, που αφορά σε πολυτέκνους. Ειδικότερα, προβλέπεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση, με την έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα ενώ δεν υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε σχεδόν το 90% των πολύτεκνων οικογενειών να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.

Το όριο αυτό αυξάνεται, κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Από τις διατάξεις του φόρου πολυτελείας του πρώτου εδαφίου, εξαιρείται η κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανεξαρτήτως κυβισμού.

Σε ό,τι αφορά στα όρια κατανάλωσης, προκειμένου να χορηγείται η έκπτωση, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Οι  δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Η διαδικασία

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, στην αίτηση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναρτούν το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Ο έλεγχος θα είναι αυτοματοποιημένος και οι αιτούντες θα ενημερώνονται, άμεσα, εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο τιμολόγιο.

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα

Στον αντίποδα τελειώνει ο χρόνος για αιτήσεις για το επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι την Δευτέρα. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 451.661 και εκτιμάται ότι δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 500.000 τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι, αρχικά, προβλεπόταν ότι ήταν πάνω από 1,2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα αυστηρά εισοδηματικά όρια, αλλά και άλλες προϋποθέσεις, όπως το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επίδομα εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 αλλά και όσοι λαμβάνουν επιδότηση για άλλες πηγές θέρμανσης (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.) και για τους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, “λειτουργούν” ως “κόφτες”.

Οι ενισχύσεις

Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. το ύψος της ενίσχυσης για το ρεύμα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 και εμφανίζεται ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

Αναλυτικά, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι τα ακόλουθα:

1. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

  • Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ
  • Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Βήματα για την αίτηση

Για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα Θέρμανση οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από το πρόσωπο στον ΑΦΜ του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος. Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης αν ο λογαριασμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ΑΦΜ του προσώπου που υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση διπλοκατοικίας στην οποία υπάρχει μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (κοινό ρολόι) μόνο ένας μπορεί να υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για τον ηλεκτρισμό. Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

3. Λογαριασμοί ρεύματος

Ο δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώρηση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος. Λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης. Η υποβολή των στοιχείων δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου του 2024.

4. Ύψος και τρόπος καταβολής του επιδόματος

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ. Το επίδομα  θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Στο μεταξύ έως το τέλος του μήνα θα «τρέξει» η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Ιανουαρίου 2024 και τα παραστατικά θα έχουν καταχωρηθεί έως και 15 Φεβρουαρίου 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα