Συμφωνία των κρατών-μελών για συνέχιση της μειωμένης ζήτησης φυσικού αερίου και πλήρωσης των αποθηκών

Διαβάζεται σε 3'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο AP Photo

Παρά τη συνολική βελτίωση της κατάστασης εφοδιασμού, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Επιτροπής, η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένει στενή.

Χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μια σύσταση να συνεχιστεί η συντονισμένη μείωση της ζήτησης στο φυσικό αέριο. Αν και η ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί, απαιτείται συνεχής μείωση της ζήτησης για να εξασφαλιστεί επαρκής αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.

Η κατάσταση του εφοδιασμού στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2022. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη, μεταξύ άλλων, στα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου που έλαβαν τα κράτη μέλη βάσει του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου .

Το τελευταίο υιοθετήθηκε ως μέσο έκτακτης ανάγκης το 2022, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2023, παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου 2024, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της ασφάλειας εφοδιασμού και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών.

Παρά τη συνολική βελτίωση της κατάστασης εφοδιασμού, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Επιτροπής, η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένει στενή.

Ως εκ τούτου, καθώς ο κανονισμός για τη μείωση της ζήτησης πρόκειται να λήξει, τα κράτη μέλη θέλουν να παραμείνουν προετοιμασμένα για οποιαδήποτε πιθανή διακοπή του φυσικού αερίου. Για να επιτευχθεί αυτό, οι συλλογικές αποθήκες της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Χάρη στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου έως τις 31 Μαρτίου 2025, κατά τουλάχιστον 15 % σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2022.

Αυτή η σύσταση θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να λάβουν επαρκή μέτρα ασφάλειας του εφοδιασμού μέχρι τη μεταφορά των οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2025, γεγονός που θα επιφέρει διαρθρωτική μείωση της ζήτησης στο εγγύς μέλλον, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες πηγές.

Η σύσταση αναγνωρίζει συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως ο αποσυγχρονισμός, τα απομονωμένα συστήματα και η περιορισμένη χωρητικότητα διασύνδεσης.

Συνιστά επίσης τη διατήρηση άλλων υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο του κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης, όπως η παρακολούθηση και η αναφορά της μείωσης της ζήτησης αερίου ανά τομέα και η ενημέρωση της Επιτροπής σε περίπτωση έγκρισης νέων μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα