Σκυλακάκης – Ρεύμα: Το 2024 θα έχουμε παρεμφερείς τιμές με τις σημερινές

Διαβάζεται σε 2'
Θεόδωρος Σκυλακάκης
Θεόδωρος Σκυλακάκης ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Σκυλακάκης τονίζει ότι ο καταναλωτής θα βλέπει τα διαφορετικά τιμολόγια για το ρεύμα, όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια, αλλά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

«Το πράσινο τιμολόγιο δεν πλήττει τον ανταγωνισμό, πλήττει εκείνους που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό», σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας «εκ του πονηρού» τις αντιδράσεις για το νέο τιμολόγιο ρεύματος, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου.

Επίσης ο υπουργός τονίζει πως το 2024 υπό την πίεση του ανταγωνισμού, αφαιρώντας τις οριζόντιες επιδοτήσεις, θα έχουμε παρεμφερείς τιμές με τις σημερινές. Ειδικά οι ενεργειακά ευάλωτοι, που είναι το 30% του πληθυσμού θα έχουν τιμές χαμηλότερες από αυτές που έχουν σήμερα, σημειώνει.

Ο κ. Σκυλακάκης τονίζει ακόμη ότι ο καταναλωτής θα βλέπει τα διαφορετικά τιμολόγια, όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια, αλλά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες (κυμαινόμενα, σταθερά και δυναμικά με την αντίστοιχη χρωματική επισήμανση) και θέτει το ερώτημα «Γιατί μπερδεύει η κατηγοριοποίηση και δεν μπερδεύουν τα δεκάδες διαφορετικά τιμολόγια;»

«Υπάρχουν κόλπα με τις «συσκευασίες» και για αυτό ερχόμαστε και βάζουμε μια τιμή ανά κιλοβατώρα, που να είναι συγκρίσιμη μεταξύ των παρόχων. Για να καταλαβαίνει ο καταναλωτής ποιος είναι ο πιο φθηνός. Αυτή είναι η βασική παρέμβαση. Τώρα, στο ερώτημα αν το πράσινο μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό από ένα καλό κίτρινο τιμολόγιο: Μπορεί. Διότι στο κίτρινο τιμολόγιο, το ρίσκο του να πάνε πιο ψηλά οι τιμές το αναλαμβάνει ο καταναλωτής, ενώ στο πράσινο το ρίσκο το αναλαμβάνει ο πάροχος. Γι’ αυτό και μπορεί, εκεί που αναλαμβάνει περισσότερο ρίσκο, ο καταναλωτής να πληρώσει λίγο φθηνότερα. Μπορεί όμως και να πληρώσει ακριβότερα αν πέσει έξω στην πρόβλεψη. Μπορεί να διαλέξει το πράσινο ή το κίτρινο, δεν τον εμποδίζει κανένας να κάνει την επιλογή του. Αυτό που όμως θα ξέρει είναι, τουλάχιστον σε ένα τιμολόγιο, ποιος είναι ο φθηνότερος. Και μετά θα μπορεί να πάρει πιο σωστά τις αποφάσεις του» αναφέρει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα