Στα 10-12 δισ. ευρώ οι ελληνικές ενεργειακές εξαγωγές ως το 2025

Στα 10-12 δισ. ευρώ οι ελληνικές ενεργειακές εξαγωγές ως το 2025
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras goes to the podium to deliver a speech during the Trans Adriatic Pipeline inauguration ceremony, in the northern Greek city of Thessaloniki, Tuesday, May 17, 2016. Construction work is starting on a new pipeline project bringing Azeri gas through northern Greece and Albania to Italy, and reducing Europe's energy dependency on Russia. First deliveries to Europe are expected in 2020. (AP Photo/Giannis Papanikos) AP

Οι εξαγωγές στην Ελλάδα θα ενισχυθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου «SE Europe Energy Outlook 2016/2017»

Αναπτυξιακές δυνατότητες με έμφαση στις εξαγωγές σε έναν αριθμό συγκεκριμένων υποτομέων που σχετίζονται με την ενέργεια εντοπίζει για τα επόμενα χρόνια το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη του ινστιτούτου «SE Europe Energy Outlook 2016/2017» εκφράζεται η πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές στην Ελλάδα θα ενισχυθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία στους εξής ενεργειακούς τομείς:

· Πετρελαϊκά προϊόντα στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων

· Υπηρεσίες σχεδίασης, προμήθειας υλικών (procurement), εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων ΑΠΕ και αύξηση αριθμού μηχανικών και ενεργειακών επιθεωρητών

· Ηλιακά θερμικά συστήματα και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

· Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (πχ. μπαταρίες για συστήματα ΑΠΕ)

· Καλώδια: Χρήση αυτών σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΠΕ, διασυνδέσεις νησιών με ηπειρωτικά συστήματα, αλλά και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι ενεργειακές εξαγωγές της Ελλάδας, εφ’ όσον επανέλθει η σταθερότητα στην οικονομία και επιτευχθούν, έστω και χαμηλοί, αναπτυξιακοί ρυθμοί, θα έχουν την δυνατότητα να φτάσουν τα €10-12 δις μέχρι το 2025, ισοσκελίζοντας τις εισαγωγές ή δημιουργώντας ακόμα και πλεόνασμα εξαγωγών.

Αφετηρία για τις παραπάνω διαπιστώσεις αποτελεί το γεγονός ότι το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα 10 χρόνια με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την πραγματοποίηση αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία και χρήση διαφόρων μορφών ενέργειας σε μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον με προσιτές τιμές.  Όλα αυτά θα απαιτήσουν νέες επενδύσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν νέες  θέσεις εργασίας.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΙΕΝΕ, οι εκτιμώμενες ενεργειακές επενδύσεις μέχρι το 2025 θα ανέλθουν σε €23.3 δις (χαμηλό σενάριο) και σε €30.2 δις (υψηλό σενάριο), με το κύριο μέρος αυτών να τοποθετούνται σε έργα ΑΠΕ για ηλεκτρικές και μη ηλεκτρικές χρήσεις και δραστηριότητες upstream.

πηγή φωτογραφίας: AP/Giannis Papanikos            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα