Στάσσης: Μαζικός εξηλεκτρισμός και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, ως προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση

Διαβάζεται σε 3'
Γιώργος Στάσσης
Γιώργος Στάσσης EUROKINISSI

Επίκειται συνεργασία της ΔΕΗ με την DAMAC Data Centers, πράγμα που σηματοδοτεί το νέο “ψηφιακό” βήμα της επιχείρησης.

Στην ευρωπαϊκή ενότητα και στους τρεις βασικούς πυλώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης, οικονομικότητα-βιωσιμότητα-ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ Γ. Στάσσης, μιλώντας στο συνέδριο Power Summit 2024 της Eurelectric, που για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με οικοδεσπότη τον Όμιλο ΔΕΗ.

Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου διεξήχθη συζήτηση με τίτλο EXECUTIVE DIALOGUE – Lighting the way, όπου συμμετείχαν – εκτός του επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ και Αντιπροέδρου της Eurelectric κ. Στάσση – οι κκ Attila Steiner State Secretary for Energy and Climate Policy, Ministry of Energy, Hungary, Markus Rauramo CEO, Fortum and VP, Eurelectric και Károly Mátrai CEO, MVM Group, με την κα Sasha Twining σε ρόλο moderator.

Η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, η υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και το λεγόμενο ενεργειακό τρίλημμα προσιτή-ασφαλής-απελευθερωμένη ενέργεια τα επόμενα πέντε χρόνια ήταν η βασική θεματολογία του πάνελ. Στην ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές και ποια θα πρέπει να είναι η πορεία μας ο κ. Στάσσης τόνισε τη λέξη ενότητα, ως την πιο σημαντική παράμετρο για την ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο από την πρόσφατη ουκρανική κρίση και την επιτυχή διαχείριση εκ μέρους της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Στάσσης: «Για όλους μας είναι αναγκαίος ένας ισχυρός εξηλεκτρισμός και συνεπώς όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να ενταθούν οι σχετικές ενέργειες – ρυθμιστικό πλαίσιο, ευρωπαϊκή νομοθεσία». Κατά την τοποθέτησή του, τόνισε επίσης το ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής και της συμπερίληψης, ως κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας του νέου μαζικού εξηλεκτρισμού, με την εκπαίδευση των πολιτών για το κλίμα και τη σημασία των ΑΠΕ να είναι απαραίτητη για το νέο «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο». Τέλος, συνόψισε τους βασικούς πυλώνες για την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής ενέργειας στην Ευρώπη στο τρίπτυχο οικονομικότητα-βιωσιμότητα-ενεργειακή ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό κατά το διήμερο του συνεδρίου στο Λαγονήσι, επίκειται συνεργασία της ΔΕΗ με την DAMAC Data Centers, πράγμα που σηματοδοτεί το νέο “ψηφιακό” βήμα της επιχείρησης με την είσοδό της στον τομέα των Data Centers, με το πρώτο έργο ισχύος 25 MW να σχεδιάζεται στην Αθήνα. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες μέσα από μια κοινή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν από 50-50, θα αναπτύξουν data centers σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να αξιοποιήσουν τις υποδομές τόσο για τις ανάγκες της ΔΕΗ όσο και για την κάλυψη αναγκών τρίτων.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε συνέντευξη τύπου, τόσο ο πρόεδρος της Eurelectric Λέοναρντ Μπιρνμπάουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος, επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, επισήμαναν ότι το πρόβλημα των μηδενικών και αρνητικών τιμών στις ηλεκτρικές αγορές, το οποίο έχει «τρομοκρατήσει» τους επενδυτές ΑΠΕ, δεν έχει αντίστοιχη βαρύτητα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας λόγω της γεωγραφικής και τεχνολογικής διασποράς των χαρτοφυλακίων τους και φυσικά εξαιτίας της δραστηριοποίησης τους στη λιανική του ρεύματος.

Δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει το φαινόμενο των αρνητικών τιμών, είπε ο γερμανός CEO, το «κλειδί» βρίσκεται στα επίπεδα στα οποία αυτές διαμορφώνονται κατά μέσον όρο.

Άλλες ώρες της ημέρας οι εταιρείες θα «γράφουν» ζημιά και άλλες κέρδη, όπως είπε, επιμένοντας στη σημασία του «μέσου όρου» και εξηγώντας γιατί οι μεγάλοι δεν έχουν κανένα θέμα με τις αρνητικές τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα