Στάσσης: Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας είναι πλέον γεγονός

Διαβάζεται σε 3'
Γιώργος Στάσσης
Γιώργος Στάσσης EUROKINISSI

Στα 1,8 δισ. ευρώ αναβαθμίζεται ο στόχος για κέρδη EBITDA το 2024. Αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και στη Διανομή, επαναφορά μερίσματος διατηρώντας πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση

Τα «ορόσημα» που αποτυπώνουν τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης κατά την χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ενδεικτικό είναι ότι σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του 2023, η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του στόχου EBTIDA για το 2024 σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το 2023 έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ επαναλαμβανόμενα EBTIDA.

Την ίδια στιγμή, για το περσινό έτος, οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ με αύξηση των επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ και της διανομής, ενώ ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Enel Ρουμανίας.

Επιπρόσθετα, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου μετράει ήδη 4,6 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Να σημειωθεί ότι με τα ανωτέρω νούμερα έχει εξασφαλιστεί περίπου το 70% της υπολειπόμενης ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του 2026. Να προσθέσουμε ότι η ΔΕΗ «έκλεισε» το 2023 με 1,1 GW νέας ισχύος έργων ΑΠΕ.

Τέταρτο ορόσημο στην πορεία της εταιρείας για το 2023 είναι η πρόταση για την διανομή μερίσματος στα επίπεδα των 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Να αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ προχωρά σε διανομή μερίσματος μετά από 10 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, η αλλαγή πορείας της ΔΕΗ είναι πλέον εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Συμπλήρωσε πως η ΔΕΗ είναι μια υγιής εταιρεία με σταθερές οικονομικές βάσεις, πράγμα που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια της εταιρείας για την προώθηση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω της FiberGrid αλλά και με την υπηρεσία fiber to the home. Ανάλογη πρόοδος σημειώνεται και στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης όπου η ΔΕΗ κατόρθωσε να διπλασιάσει τα σημεία φόρτισης σε σύνολο 2000 το 2023 σε σχέση με το τέλος του 2022.

Όπως επισήμανε ο κ. Στάσσης, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών είναι πλέον γεγονός και τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία. Ο όμιλος επιδεικνύει ισχυρά αποτελέσματα για το 2023, πρόοδο στο πλάνο ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και μια σημαντικά εξαγορά στην επέκταση στη Ρουμανία.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ καταγράφει αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και στη Διανομή, επαναφορά μερίσματος διατηρώντας πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση. Η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Στρατηγικού πλάνου που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day.

Δύο πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ και αποτυπώνουν τις προοπτικές του Ομίλου για την «επόμενη μέρα» αφορούν την αξιοποίηση της καθετοποιημένης θέσης – ανθεκτικότητα και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για τους μετόχους, αλλά και αναβάθμιση στόχου EBTIDA για το 2024 σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα