Τέσσερα σενάρια για να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών

Τέσσερα σενάρια για να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών
Μέτρηση ηλεκτρικού ρεύματος Getty Images/iStockphoto

Μέχρι σήμερα τα λεφτά για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων προέρχονταν από τις δημοπρασίες των ρύπων, τις "ταρίφες" των ΑΠΕ και το περίσσευμα των ΥΚΩ. Ο προϋπολογισμός δεν έχει βάλει... ούτε ευρώ.

Τα εναλλακτικά σενάρια για τη διαμόρφωση εθνικής παρέμβασης ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος μελετά το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί, αναγνωρίζοντας ότι, εάν δεν υπάρξει αισθητή ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να αναστραφεί.

Τα πρόσθετα μέτρα, για τα οποία μίλησε και χθες από τη Ρεβυθούσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεν προχωρήσει στην επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF.

Η παρέμβαση που θα επιλεγεί θα καθορίσει και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά χθες σημειώνοντας πως τα πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτεινόμενες παρεμβάσεις, που θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της λειτουργίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δηλαδή δεν θα υπάρξει τροποποίηση του καθορισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Έτσι τα τέσσερα σενάρια αφορούν σε:

  • Καθορισμό ανώτατου ύψους εσόδων για όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς. Δηλαδή η χρηματιστηριακή αγορά θα λειτουργεί κανονικά με βάση την ΟΤΣ όπως και το διασυνοριακό εμπόριο. Στη διαδικασία της εκκαθάρισης θα τεθεί πλαφόν πληρωμής. Επιπλέον κόστη θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Επιβολή πλαφόν, και πάλι στα έσοδα, ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνιτικά, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά).
  • Συνδυασμός πλαφόν και επιδοτήσεων
  • Μεγάλες αυξήσεις στις επιχορηγήσεις των λογαριασμών ρεύματος

Όποια απόφαση ληφθεί θα συνοδεύεται και από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η τελική επιλογή των μέτρων θα γίνει τον Μάιο, με βάση και την πορεία των τιμών ενέργειας, ενώ η εφαρμογή θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Όπως προαναφέρθηκε όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.

Όλες οι προτεινόμενες λύσεις έχουν δυσκολίες και προβλήματα καθώς κάθε μία από αυτές, αν δεν υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή απόφαση, «χτυπάει» σε κανόνες, κώδικες και δομικές αρχές λειτουργίας του ανταγωνισμού. Εκτιμάται ωστόσο ότι τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν σε συνθήκες πολέμου και σε μια περίοδο που η Κομισιόν έχει ανοίξει αρκετά τη βεντάλια των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι χώρες – μέλη.

Εκείνο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα είναι το που θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της όποιας παρέμβασης επιλεγεί τελικά.

Μέχρι σήμερα τα λεφτά για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα, έφτασαν αισίως τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, προέρχονταν από τις δημοπρασίες των ρύπων (με τις πολύ υψηλές τιμές ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα), από τις «επιστροφές» που εξασφαλίζουν οι σταθερές ταρίφες των ΑΠΕ και από το περίσσευμα του ταμείου των ΥΚΩ. Ο προϋπολογισμός δεν έχει βάλει ούτε ευρώ!

Από εδώ και πέρα, τα πράγματα στενεύουν. Για να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η βοήθεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρέπει να βρεθεί «νέο χρήμα». Αν δοθεί από τον προϋπολογισμό κινδυνεύει με κατάρρευση ο βασικός οικονομικός στόχος που είναι η επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή η ουσιώδης αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τις αγορές, στόχος εκ των ων ουκ άνευ.

«Ανάσα» στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι δίνουν τα νεώτερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από την Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα