Τίτλους τέλους βάζει το ΥΠΕΝ στο πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη”

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Στις 15 Μαΐου σταματάει το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη” και μαζί εγκαταλείπεται το μοντέλο net metering του ενεργειακού συμψηφισμού.

Πάνω από 200 αιτήσεις ημερησίως για συστήματα net-metering πυροδότησε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του NEWS 24/7, η αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά για πρόωρη κατάργηση του προγράμματος pv-stegi, γεγονός που πλέον προσδιορίζεται χρονικά για τις 15 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση, έχει εκκινήσει ήδη από τις αρχές Μαρτίου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέχεια και των επικρίσεων της Κομισιόν για το θέμα, να εκδηλώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στο κλείσιμο του επιδοτούμενου προγράμματος αρκετά πριν την καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου. Εν τέλει, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Δευτέρα 9 Απριλίου, οι «τίτλοι τέλους» πέφτουν στις 15 Μαΐου οριστικά και αμετάκλητα.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει τα εξής για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: «αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος μέχρι την 15η Μαΐου 2024». Με δεδομένο ότι ήδη προωθείται η μετάβαση μιας μεγάλης γκάμας συστημάτων αυτοπαραγωγής στο net-billing με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το κλείσιμο και του προγράμματος επιδότησης καθιστά ουσιαστικά οριστικά «παρελθόν» το net-metering και για τα νοικοκυριά που μέχρι πρότινος υπήρχε το «παράθυρο» μέχρι τις 30 Ιουνίου, όσο θα διαρκούσε το πρόγραμμα pvstegi.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ με την ψήφιση του νομοσχεδίου και επομένως οι νέες αιτήσεις για συστήματα αυτοπαραγωγής θα υποβάλλονται υπό το καθεστώς net-billing, εκτός αν πρόκειται για οικιακά που θα διατηρηθεί το «παράθυρο» του net-metering μέχρι βέβαια τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες , αυτή την στιγμή, οι αιτήσεις για συστήματα net-metering που εκκρεμούν στο ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση στο δίκτυο υπολογίζονται σε 22.000 εκ των οποίων οι 12.000 έγιναν μέσω του προγράμματος pvstegi και οι 10.000 χωρίς επιδότηση.

Από την πλευρά της η αγορά, όπως καταδείχθηκε και σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, εκφράζει σοβαρές ενστάσεις ως προς την μεταχείριση του θέματος από το Υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι «δημιουργείται αναστάτωση χωρίς λόγο στην αγορά».

Επί της αρχής, η αγορά εμφανίζεται σύμφωνη στη μετάβαση στο νέο καθεστώς του net-billing, ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη αυτό να γίνει οργανωμένα και σχεδιασμένα προκειμένου να μην υπάρξει «πάγωμα» στην αγορά και μάλιστα για μήνες, όταν επίσης μια σειρά εταιρείες έχουν επενδύσει πολύμορφα στη συγκεκριμένη αγορά, ιδίως σε ότι αφορά τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης.

Αυτή την στιγμή δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική υπουργική απόφαση καθώς και μια πρότυπη σύμβαση, γεγονός που καθιστά «δώρον-άδωρον» την όποια διαδικασία από τον κάθε ενδιαφερόμενο, γιατί και να υποβάλει αίτηση για net-billing, δεν θα μπορεί να υλοποιήσει το έργο του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα