Τουρκία: Ξεκινά γεωτρήσεις με “σημαία” την Άλωση

Τουρκία: Ξεκινά γεωτρήσεις με “σημαία” την Άλωση
Ο "Πορθητής" AP

Ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής αρχίζει γεωτρητικές εργασίες στη Μαύρη Θάλασσα. Πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι εκκινούν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Στο μικροσκόπιο Αθήνας και Λευκωσίας βρίσκονται άλλωστε το τελευταίο διάστημα όλες οι γεωστρατητικές κινήσεις της Τουρκίας, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται διαρκώς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε άλλωστε την Πέμπτη πως σήμερα θα γίνει ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, σε μια εορταστική κίνηση, για την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση.

Να σημειωθεί ότι αρχικά οι Τούρκοι είχαν γνωστοποιήσει ότι ανήμερα της 29ης Μαΐου θα γινόταν μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι θα γίνει σε άλλο χώρο, για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις Ερντογάν. Η ανακοίνωση δείχνει ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν έχει σκοπό να κινηθεί προς την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, αλλά ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της να τραβήξει το σχοινί ακόμη περισσότερο, αδιαφορώντας αν θα σπάσει.

“Με όπλο” τα ενεργειακά

Από τη δική του μεριά, ο τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες σε περιοχή εντός του τουρκολιβυκού συμφώνου θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες ένα από τα δύο τουρκικά ερευνητικά.

Το Kanuni το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σελεύκειας και αναμένεται το επόμενο διάστημα να λάβει εντολές για την πραγματοποίηση γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ενεργειακό τεμάχιο έξι της Κυπριακής ΑΟΖ τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες συνεχίζει το Γιαβούζ. Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ιδιαίτερα στον ηλεκτρονικό τύπο, περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού.

Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για αποχώρηση από το υπουργείο εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργό οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο γαμπρός του Ερντογάν έχει βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας και της συνεχιζόμενης κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Την Τετάρτη άλλωστε υπεγράφη η λεγόμενη “Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας” μεταξύ Τουρκίας – Ψευδοκράτους ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η “συμφωνία» υπογράφηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και τον λεγόμενο “πρωθυπουργό” Ερσίν Τατάρ.

Σχεδιάζει πέντε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναλυτικότερα, η Τουρκία θα προβεί συνολικά σε πέντε νέες γεωτρήσεις μέσα το 2020 στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.

Όπως είπε, αρκετές εκθέσεις διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών εκτιμούν ότι η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και η Τουρκία με βάση τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο έχει προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Ο Ντονμέζ διαβεβαίωσε την τουρκική εθνοσυνέλευση ότι η Άγκυρα μαζί με το ψευδοκράτος, χωρίς να παραχωρήσει κανένα από τα νόμιμα δικαιώματά τους, θα συνεχίσουν τις περιεκτικές και σε βάθος χρόνου έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει πλέον την ικανότητα να συγκεντρώνει στοιχεία, διεξάγοντας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, και να διεξάγει γεωτρήσεις με βάσει δικές της, εθνικές μεθόδους.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις έχουν πραγματοποιήσει λεπτομερείς σεισμικές έρευνες.

«Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία σε μία έκταση 37 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο. Σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα διεξαγωγής γεώτρησης με αποκλειστικά δικά μας μέσα», τόνισε.

Ο Φατίχ Ντονμέζ υπενθύμισε ότι στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν ήδη δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα ικανά να φτάσουν σε μεγάλα βάθη και ότι ο Πορθητής άρχισε τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο στις 30 Οκτωβρίου 2018 και έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο γεωτρήσεις ενώ διεξάγεται και τρίτη στα ανοιχτά των Κατεχομένων στο τεμάχιο Αμμόχωστος-1.

Παράλληλα με τον Πορθητή, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ, που περιήλθε στην κατοχή της Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο και έχει τα ίδια τεχνολογικά χαρακτηριστικά, αφού πραγματοποίησε την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή της Καρπασίας, τώρα προχωρά και σε δεύτερη γεώτρηση.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, «το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στην περιοχή Μόρφου-1. Στην περιοχή Karpaz-1, σημαντικό μέρος της γεώτρησης πραγματοποιήθηκε με δικά μας μέσα, αλλά και τη συνδρομή παράλληλα και ξένων εταιρειών. Απώτερος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας βασιζόμενοι σε εγχώρια μέσα, χωρίς την παροχή υπηρεσιών από ξένες εταιρείες», δήλωσε ενώ αναπτύσσοντας τη στρατηγική για την επόμενη χρονιά είπε ότι θα γίνουν 5 νέες γεωτρήσεις.

«Τα στοιχεία που συλλέγονται από τα πλοία μας για τη γεωλογία των περιοχών θα ρίξουν φως και στις μελλοντικές μας έρευνες. Η στρατηγική μας είναι με τα γεωτρύπανά μας να προχωρήσουμε το 2020 σε 5 νέες γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Καταλήγοντας ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προειδοποίησε τις υπόλοιπες πλευρές που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο ότι «δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους εαυτούς τους όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα υποκύψει σε απειλές και θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της ανατολική Μεσόγειο».

Ο Φατίχ Ντονμέζ, επανέλαβε ότι η θέση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι οι υδρογονάνθρακες της ανατολική Μεσογείου να αποτελέσουν πηγή ειρήνης και σταθερότητας κι όχι έντασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα