Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια blocks της Κρήτης

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια blocks της Κρήτης
Έρευνες για υδρογονάνθρακες Getty Images/iStockphoto

Ενδιαφέρουσες ενδείξεις που πιθανόν θα φέρουν πιο κοντά την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

Ολοκλήρωσε η νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS τις εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» βρίσκεται από προχθές εν πλω για τη Μάλτα. Μετά από σχεδόν τρεισήμισι μήνες εργασιών στη συνολική θαλάσσια έκταση των 40.000 τ.χλμ. των δύο blocks, η δουλειά μεταφέρεται της PGS μεταφέρεται πια στα εξειδικευμένα εργαστήρια της όπου θα γίνει η επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που συνέλλεξε το Sanco Swift από τις γεωλογικές δομές των παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy και την ΕΔΕΥΕΠ, οι πετρελαϊκές συνέλλεξαν δεδομένα διπλάσια σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση τους.

Πρόκειται για σεισμικά δεδομένα 13.000 χλμ. και από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα. Η σύμβαση ορίζει 6.500 χλμ. (3.250 χλμ. σε κάθε block).

Όπως αναφέρουν πηγές, τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων θα είναι στα χέρια των στελεχών των ExxonMobil – Helleniq Energy σε περίπου ένα χρόνο.

Δηλαδή, περί τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024 θα υπάρχει σαφής εικόνα για τις γεωλογικές δομές της Κρήτης. Για το αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή όχι.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι παραχωρησιούχοι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks. Ο χρόνος αυτών των εργασιών, σε ένα τέτοιο σενάριο, προσδιορίζεται στο τελευταίο δίμηνο του 2023 με αρχές του 2024.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν, την ExxonMobil να προσπερνά αυτή τη διαδικασία και να πηγαίνει απευθείας στις ερευνητικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Με βάση τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥΕΠ, οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένονται προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος 2026. Τότε οι δύο πετρελαϊκές, με βάση και τα αποτελέσματά τους, θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος ή αν θα αποχωρήσουν από τις δύο θαλάσσιες περιοχές.

Πριν όμως από οποιαδήποτε γεώτρηση, απαιτείται ένας νέος γύρος περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αλλά και εξεύρεσης του εξοπλισμού, όπως οι πλατφόρμες και τα γεωτρύπανα. Επίσης θα πρέπει να εντοπιστεί και ο εργοταξιακός χώρος στη χερσαία περιοχή της Κρήτης.

Πρώτος κύκλος

Το τέλος των σεισμικών ερευνών της Κρήτης, σηματοδοτεί και τη λήξη του πρώτου κύκλου του φιλόδοξου προγράμματος της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022 όταν η Helleniq Energy με ειδικό σκάφος της Sharewater εκτέλεσε δισδιάστατες σεισμικές στα θαλάσσια blocks του «Ιονίου» και «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Τον Απρίλιο του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ερευνηθούν τα υφιστάμενα θαλάσσια blocks στη Δυτική Ελλάδα όπως και το χερσαίο των Ιωαννίνων.

Ακολούθησαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα προαναφερόμενα blocks του Ιονίου Πελάγους όπως και σε εκείνο το «block 2» της Energean.

Ο κύκλος αυτός έκλεισε προχθές με την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στην Κρήτη.

Η ανακοίνωση

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS, για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy.

Από την έναρξή τους στις 10 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου διεξήχθησαν με εντατικούς ρυθμούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις. Συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι έρευνες, οι οποίες διήρκησαν κάτι περισσότερο από 3 μήνες, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με εφαρμογή των αυστηρότερων προτύπων και μέτρων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Οι έρευνες διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της αρμόδιας κρατικής εταιρείας, της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία και είχε τοποθετήσει δικούς της, ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εφαρμογή και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα