ΥΠΕΝ: Εκδόθηκε η πρώτη βεβαίωση παραγωγού ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Εκδόθηκε η πρώτη βεβαίωση παραγωγού ΑΠΕ
Ανεμογεννήτριες Eurokinissi

Η βεβαίωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα αφορά στην τροποποίησηστοιχείων της επένδυσης σε ανεμογεννήτρια ισχύος 2,9 μεγαβάτ στην Αταλάντη Φθιώτιδας και ισχύει για 25 χρόνια.

Σάρκα και οστά λαμβάνει η βασική μεταρρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κατεύθυνση απλοποίησης της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ από τη Βεβαίωση Παραγωγού.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε την περασμένη Δευτέρα στην έκδοση της πρώτης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ, εφαρμόζοντας το νόμο 4685 / 2020 με τον οποίο απλουστεύθηκε δραστικά η διαδικασία αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία μόνο για την έκδοση της άδειας παραγωγής διαρκούσε 1,5 – 2 χρόνια ενώ η αίτηση για τη βεβαίωση που εκδόθηκε προχθές 22 Ιουνίου, υπεβλήθη 18 ημέρες νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου. Στόχος του ΥΠΕΝ, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είναι η μείωση του συνολικού διαστήματος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης στα δυο χρόνια, από επτά χρόνια που ήταν-κατά μέσο όρο – με το προηγούμενο καθεστώς.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης έργων ΑΠΕ δείχνει κιόλας τα πρώτα δείγματα γραφής του. Ο στόχος του υπουργείου για άρση των διοικητικών αγκυλώσεων, ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, προσέλκυση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια και δημιουργία θέσεων εργασίας περνά στο στάδιο της υλοποίησης. Προχωράμε στην εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου για το καλό του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας», επισημαίνει προς το ΑΠΕ η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου. Τονίζει παράλληλα πως η απλοποίηση των διαδικασιών δεν σημαίνει έκπτωση στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η βεβαίωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα (υπ. Αριθ. 1/ 2020) αφορά την τροποποίηση ορισμένων στοιχείων της επένδυσης σε ανεμογεννήτρια ισχύος 2,9 μεγαβάτ στην Αταλάντη Φθιώτιδας και ισχύει για 25 χρόνια.

Η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκδίδεται μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της σχετικής αίτησης και με μείωση στο ελάχιστο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα