Κατεβάζουν διακόπτες από 20 Ιουνίου

Κατεβάζουν διακόπτες από 20 Ιουνίου

Σε θέσεις μάχης οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου αρχίζουν κινητοποιήσεις. Αναμένονται επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση

Έκκληση στους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος στα απολύτως αναγκαία επίπεδα, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 12 έως 3 το μεσημέρι και από 8 έως 10.30 το βράδυ απευθύνει η ΔΕΗ, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα. Ενημερώνει επίσης ότι οι περικοπές ρεύματος (που δεν φαίνεται ότι θα αποφευχθούν) θα γίνονται κατά τις ημέρες της απεργίας με πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου.

Λόγω της απεργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής εκτός λειτουργίας 9 μεγάλες και μικρές θερμοηλεκτρικές Μονάδες, συνολικής ισχύος περίπου 2.500 μεγαβάτ ενώ άλλες 7, ισχύος 1000 μεγαβάτ, ήταν εκτός με βάση τον προγραμματισμό της αγοράς κατά την έναρξη της απεργίας και παραμένουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, εκτός λειτουργίας τέθηκε η 3η μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και όπως μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και εργαζόμενος στον ενεργειακό κέντρο, Σαράντος Αλεξανδρής, άλλες εννέα μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την χώρα έχουν βγει εκτός λειτουργίας.

Όσον αφορά την Μεγαλόπολη, μόνο η 4η μονάδα λειτουργεί πλήρως και κανονικά, αφού η 1η και η 2η είναι εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετό καιρό και βρίσκονται σε εφεδρεία.

Ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι, παρά την έξοδο των μονάδων, οι διακοπές και οι επιπτώσεις που θα σημειωθούν θα είναι οι μικρότερες δυνατές. "Εκτιμώ ότι ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ θα διαχειριστούν το σύστημα και δεν θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα", είπε. Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου πρόσθεσε πως "ο κοινωνικός αυτοματισμός φαίνεται ότι θα λειτουργήσει", συμπληρώνοντας "χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των πολιτών", ενώ σημείωσε πως «δεν θα έχουμε σκοτάδι με την απεργία, αλλά η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο μας γυρνά στο σκοτάδι".

Η ΓΕΝΟΠ εμμένει στη διατήρηση του 51 % των μετοχών της επιχείρησης από το Δημόσιο.

Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση του 17 % των μετοχών ή την ιδιωτικοποίηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Για τις διακοπές ρεύματος η ΔΕΗ αναφέρει ότι:

"Ανάλογα με τη διαμόρφωση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν αναγκαίες εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας. Εφ’ όσον δοθεί η σχετική εντολή από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ θα ανακοινώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πρόγραμμα εκ Περιτροπής Περικοπών. Το Πρόγραμμα Περικοπών θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται από ειδική τηλεφωνική γραμμή".

Ατελέσφορες συναντήσεις με τους νέους υπουργούς

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση της ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως έγινε γνωστό από τους συνδικαλιστές, ενώ η ΓΕΝΟΠ προχωρά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος επανέλαβε ότι στόχος των κινητοποιήσεων δεν είναι να γίνει μπλακ - άουτ (συσκότιση), θα υπάρξουν ωστόσο, όπως είπε, επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση.

Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ως προς το αίτημα της ΓΕΝΟΠ για απόσυρση της διάταξης του μεσοπρόθεσμου που προβλέπει περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της ΠΑΣΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ και της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος δήλωσε ότι "δεν είναι επιλογή μας η σύγκρουση" αλλά και ότι "παραλάβαμε ΔΕΗ δημόσια και θέλουμε να την παραδώσουμε δημόσια. Είναι άλλο πράγμα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και άλλο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ".

   

SHARE:

24Media Network