Αίτνα: Πώς κατέγραψε ο δορυφόρος την πορεία της ηφαιστειακής τέφρας

Αίτνα: Πώς κατέγραψε ο δορυφόρος την πορεία της ηφαιστειακής τέφρας
Smoke billows from the Mt Etna volcano as seen from Riposto, Sicily, Friday, Feb. 19, 2021. Europe's most active volcano remains active scattering ashes around a vastly populated area on its slopes. (AP Photo/Salvatore Allegra) AP

Την πορεία της τέφρας κατέγραψαν οι δορυφόροι μετά την έκρηξη, την περασμένη Τρίτη, του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης.

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 16/2/2021 εξερράγη ο νοτιοανατολικός κρατήρας του ηφαιστείου της Αίτνας στην Σικελία. Το ηφαίστειο της Αίτνας είναι το ενεργότερο ηφαίστειο της Ευρώπης,  ενώ το αποτέλεσμα των εκρήξεών του είναι να υψώνεται μια τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό. Μετά τη θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου δημιουργήθηκε ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή παρατηρήθηκε στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove.

Παρότι η αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούσε να μειωθεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου είχαμε νέα έκρηξη όπου μεγάλες ποσότητες τέφρας εκτοξεύθηκαν και πάλι προς την ανώτερη τροπόσφαιρα και ταξίδεψαν νοτιοανατολικά.

Εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η έκρηξη είχε σαν συνέπεια να κληθούν εξειδικευμένα κέντρα για την παρακολούθηση ηφαιστειακής τέφρας τα οποία εξέδωσαν προειδοποιήσεις με σκοπό την ασφάλεια της Ακροναυπλίας.

 

Ο παραπάνω εξειδικευμένος χάρτης μας δίνει την πρόγνωση του plume της τέφρας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας .  Από το Νότιο Ιόνιο που βρίσκεται τώρα η τέφρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα διέρχεται νότια Κρήτης , όπως φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες του περιοχικού κέντρο της Τουλούζης

Η ΕΜΥ και οι γειτονικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες εξέδωσαν με την σειρά τους αντίστοιχες προειδοποιήσεις για την αεροναυτιλία, ανάλογα με το κατά πάσο επηρεάζεται ο Εναέριας Χώρος κάθε χώρας. Το φαινόμενο αυτό παρακολουθεί αναλυτικά και η ΕΜΥ. μέσω εξειδικευμένων δορυφορικών προϊόντων που έχει στην διάθεση της. Παράλληλα. η ΕΜΥ είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει το φαινόμενο και μέσω των υψηλής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων που είναι διαθέσιμες από μετεωρολογικούς δορυφόρους πολικής τροχιάς που λαμβάνει μέσω του δορυφορικού σταθμού Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως το ηφαίστειο της Αίτνας, είναι το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης με ύψος τα 3.350 μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα