Αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο κορονοϊός ίσως να μην μεταδίδεται τόσο εύκολα από τις επιφάνειες

Αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο κορονοϊός ίσως να μην μεταδίδεται τόσο εύκολα από τις επιφάνειες
Μικροβιολογικό εργαστήριο ASSOCIATED PRESS

Νέα οδηγία για τους τρόπους μετάδοσης του νέου κορονοϊού εξέδωσε το CDC - Προειδοποιεί ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μεταξύ ανθρώπων, ακόμη και ασυμπτωματικών.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των επιφανειών και των αντικειμένων, αλλά πλέον αναφέρει πως “ίσως να μην μεταδίδεται τόσο εύκολα”. Το ίδιο αναφέρει και για την μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και το αντίστροφο.

“Η COVID-19 είναι μία νέα ασθένεια και ακόμη μαθαίνουμε το πώς εξαπλώνεται”, αναφέρει στις αναθεωρημένες οδηγίες του. “Είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται και με αυτούς τους τρόπους, αλλά δεν θεωρούμε πως είναι οι κύριοι τρόποι μετάδοσης”.

O επικεφαλής του ιατρικού ιστοτόπου WebMD, Τζον Γουάιτ, δήλωσε στο FOX ότι η μικρή αυτή αναθεώρηση στις οδηγίες του CDC, αποσαφηνίζει τα πράγματα και βοηθά στον περιορισμό του φόβου.

“Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να κολλήσουν απλώς αγγίζοντας ένα αντικείμενο και αυτό απλά δεν συμβαίνει. Ακόμη και εάν ο ιός παραμένει στην επιφάνεια, δεν σημαίνει ότι είναι μεταδοτικός”, ανέφερε ο Γουάιτ.

Ώρες ακόμη και μέρες: Για ποιο διάστημα επιβιώνει ο κορονοϊός στις επιφάνειες;

“Νομίζω ότι αυτή η νέα οδηγία βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν περισσότερα για το τι αυξάνει τους κινδύνους και τι όχι. Δεν σημαίνει ότι σταματάμε να πλένουμε τα χέρια μας ή να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες. Μας επιτρέπει, όμως να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστές, όσο επιτρέπουμε σε κάποιο είδος κανονικότητας”.

Το CDC προειδοποιεί ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μεταξύ ανθρώπων, ακόμη και ασυμπτωματικών.

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την μόλυνση, σύμφωνα με το CDC, είναι μέσω της αποστασιοποίησης και σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους, να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά.

Μία πρόσφατη μελέτη του Νew England Journal of Medicine, καταδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να επιζήσει σε κάποιες επιφάνειες μέχρι τρεις μέρες και στον αέρα έως τρεις ώρες.

Επιζεί έως 4 ώρες στον χαλκό, έως 24 στο χαρόνι και 2-3 μέρες στο πλαστικό και το ανοξείδωτο ατσάλι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Το CDC αναφέρει ότι η μόλυνση με τον κοροναϊό από κιβώτια που μεταφέρονται με το ταχυδρομείο ή ταχυμεταφορές, ή από σακούλες από delivery φαγητού είναι απίθανη καθώς ο ιός δεν επιβιώνει σε τέτοιες συνθήκες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα