Αν είναι να κάνεις πρόταση γάμου κράτα λίγες καθυστερήσεις

Διαβάζεται σε 3'
Αν είναι να κάνεις πρόταση γάμου κράτα λίγες καθυστερήσεις
Σύντομα όλοι θα μπορούμε να αγοράσουμε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι. iStock

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα συνέθεσαν διαμάντια σε ατμοσφαιρική πίεση και σε μόλις 150 λεπτά.

Τα διαμάντια πρωταγωνιστούν σε διάφορες φράσεις (γνωμικά, ιδιώματα κ.α.) που έχουν γίνει κλισέ που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, είναι παντοτινά, ως εκ τούτου η ανθεκτικότητα τους επιστρατεύεται για να υποδηλώσει την καταλληλότητά τους για την έκφραση της αιώνιας αγάπης.

Τα «ακατέργαστα διαμάντια» αποδίδονται σε ανθρώπους που έχουν δυνατότητες τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν ακόμα στο έπακρο.

Επίσης, είναι τραχιά, με το ιδίωμα να περιγράφει κάποιον που έχει κρυφές δυνατότητες, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι εντυπωσιακές με την πρώτη ματιά.

Υπάρχει και το «είθε να είσαι ένα διαμάντι σε έναν κόσμο από πέτρινο» και φυσικά το «τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος ενός κοριτσιού» που καθιέρωσε η Μέριλιν Μονρό.

Η κοινή συνισταμένη όλων είναι η ιδιαιτερότητα του ορυκτού που αρχίζει ως άνθρακας και έπειτα από δισεκατομμύρια χρόνια που τελεί υπό πίεση (από 50.000 έως 60.000 φορές μεγαλύτερη της ατμόσφαιρας), σε εκαντοντάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, με θερμότητα που συχνά φτάνει τους 1200 βαθμούς Κελσίου, γίνεται διαμάντι.

Πώς; Τα άτομα άνθρακα συνδέονται σε μια συγκεκριμένη τρισδιάστατη δομή που δίνει στα διαμάντια τις μοναδικές τους ιδιότητες, Δηλαδή, την απίστευτη σκληρότητα τους και τη λαμπερή τους λάμψη.

Παρεμπιπτόντως, το «η πίεση κάνει τα διαμάντια» είναι ένα ακόμα κλισέ που αφορά ανθρώπους που γίνονται πιο δυνατοί μέσα από τις δυσκολίες.

Eδώ και μισό αιώνα είναι πολλά τα ερευνητικά εργαστήρια προσπαθούν να βρουν τρόπους να φτιάχνουν διαμάντια πιο απλά και πιο γρήγορα και φυσικά, διατίθενται πιο φθηνά.

Ένας σταυρός με την καλύτερη ποιότητα φυσικών διαμαντιών 5.5 καρατίων που έχουν όλες τις πιστοποιήσεις στοιχίζει 22.000 δολάρια. Ο ίδιος με τεχνητά διαμάντια αξίζει 5.500 δολάρια.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι πως τα φυσικά διαμάντια δεν χάνουν ποτέ την αξία τους, ενώ τα τεχνητά δεν έχουν μεταπωλητική αξία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως ενημερώνουν οι Financial Times η αγορά των φυσικών διαμαντιών (που ενίοτε εξορύσσονται με αμφιλεγόμενους -έως ανήθικους- τρόπους) έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από τα τεχνητά. Και ο λόγος είναι η προτίμηση που απολαμβάνουν από την Gen Z.

Η τελευταία εξέλιξηαφορά τη δημοσίευση μελέτης που έκαναν ερευνητές από το Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης στη Νότια Κορέα.

Ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που δημιουργεί διαμάντι σε ατμοσφαιρική πίεση, σε μόλις 150 λεπτά της ώρας. Αυτό γίνεται δυνατό με τη χρήση ειδικού υγρού κράματος μετάλλων.

Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εξέλιξη, με τους ερευνητές που την πέτυχαν να είναι πεπεισμένοι πως η διαδικασία μπορεί να κλιμακωθεί ώστε να κάνει σημαντική διαφορά στην παραγωγή συνθετικών διαμαντιών.

Στόχος τους είναι να εφαρμοστεί η τεχνολογία σύνθεσης που ανακάλυψαν, σε μεγάλες βιομηχανίες, με χαρακτηριστικότερες αυτές των ημιαγωγών (semiconductors που υπάρχουν σε όποια smart λειτουργία) και μηχανημάτων.

Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης της Νότιας Κορέας.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως «η Κορέα θα είναι σε θέση να ηγηθεί των σχετικών βιομηχανιών επεκτείνοντας γρήγορα το πεδίο εφαρμογής της στο μέλλον».

Έως τότε, η κλασική συνταγή της υψηλής πίεσης με την υψηλή θερμοκρασία θα παραμένει η βασική για την κατασκευή φυσικών και των περισσότερων συνθετικών διαμαντιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα