Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο

Διαβάζεται σε 4'
Έλον Μασκ
Έλον Μασκ Benjamin Fanjoy, File/AP Photo

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο από τη Neuralink του Έλον Μασκ.

Η πρώτη εμφύτευση ασύρματου εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο από τη Neuralink του Έλον Μασκ είναι γεγονός.

Με μία ανάρτηση στην πλατφόρμα X o δισεκατομμυριούχος ιδιόρυθμος επιχειρηματίας ανακοίνωσε πως η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ήδη “τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν πολλά υποσχόμενες αιχμές νευρώνων” ενώ “ο ασθενής αναρρώνει καλά“.

Στόχος της Neuralink, που δημιούργησε ο Μασκ το 2016, είναι να συνδέσει τους ανθρώπινους εγκεφάλους με τους υπολογιστές, αντιμετωπίζοντας κατά αυτό τον τρόπο πολύπλοκες νευρολογικές παθήσεις.

Οι πρώτες δοκιμές των τσιπ είχαν γίνει σε γουρούνια και ακολούθησαν οι μακάκοι, με τον -τότε- πλουσιότερο κάτοικο της Γης να ενημερώνει εκείνη την ημέρα πως είχε υποβάλει στον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων, όλα τα έγγραφα για να αιτηθεί κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Δύο χρόνια μετά, στις 26 Μαΐου 2023 η Neuralink, έλαβε τελικά από τον FDA  την πολυπόθητη έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη της εξαετούς μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την “πρόθεση κίνησης”, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ας υποδεχθούμε το “Telepathy”

Σύμφωνα με την εταιρεία του Μασκ, αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό της εμφύτευμα -το οποίο τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα- να καταγράφει και να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Η ασύρματη λειτουργία του έδωσε και το όνομα στο πρώτο προϊόν της Neuralink, το οποίο όπως αποκάλυψε ο Μασκ με ανάρτησή του στο Twitter, θα ονομάζεται “Telepathy”.

Το “Telepathy”, είπε, θα επιτρέψει “τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν οποιασδήποτε συσκευής, μόνο με το μυαλό“.

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα Βρετανό επιστήμονα που είχε διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ο Μασκ πρόσθεσε: “Φανταστείτε ότι ο Στίβεν Χόκινγκ θα μπορούσε να επικοινωνεί ταχύτερα από μια δακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος“.

Πώς λειτουργούν τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα

Η συγκεκριμένη τεχνολογία που ονομάζεται “διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή” (Βrain-Computer Interfaces -BCI) έχει αναπτυχθεί από το ‘60. Oι σχετικές συσκευές ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές.

Καμία δεν διατίθεται στην αγορά και μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν τον εξοπλισμό που δίνει σε παράλυτους εθελοντές, τη δυνατότητα να κάνουν ομιλία τις σκέψεις τους και να μετακινούν αμαξίδια.

Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2012 τα BCI χρησιμοποιούν μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στον εγκέφαλο και ‘διαβάζουν’ σήματα που στέλνουν οι πλησιέστεροι νευρώνες.

Ακολούθως, λογισμικό τα ‘αποκωδικοποιεί’ και τα ‘μεταφράζει’ σε εντολές ή πράξεις, οι οποίες αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω Bluetooth σε εφαρμογή που υπάρχει σε κινητές συσκευές εξόδου (πχ ρομποτικό βραχίονα, αναπηρικό αμαξίδιο, κέρσορα), που εκτελούν τις επιθυμητές ενέργειες.

Τα BCI δεν χρησιμοποιούν φυσιολογικές νευρομυϊκές οδούς εξόδου, εξ ου και “ο κύριος στόχος είναι να αντικαταστήσουν ή να αποκαταστήσουν τη χρήσιμη λειτουργία σε άτομα με αναπηρία από νευρομυϊκές διαταραχές -όπως η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση, η εγκεφαλική παράλυση, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού.

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή μπορεί επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό και για άλλες διαταραχές. Χρειάζονται υλικό απόκτησης σήματος που είναι βολικό, φορητό, ασφαλές και ικανό να λειτουργεί σε όλα τα περιβάλλοντα.

Σημειωνόταν τότε, πως “τα συστήματα αυτά πρέπει να επικυρωθούν σε μακροπρόθεσμες μελέτες για τη χρήση του πραγματικού κόσμου από άτομα με σοβαρές αναπηρίες και πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και βιώσιμα μοντέλα για την ευρεία διάδοσή τους.

Τέλος, η καθημερινή και στιγμή σε στιγμή αξιοπιστία της απόδοσης του BCI πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε να προσεγγίζει την αξιοπιστία της φυσικής λειτουργίας που βασίζεται στους μυς”.

Αυτό το τελευταίο πάλευε να πετύχει η Neuralink. Πριν δημιουργηθεί ό,τι υπήρχε διαθέσιμο σχετικά με το BCI, χρειαζόταν πολύ εξειδικευμένο χειρισμό και επεμβατικό χειρουργείο στον εγκέφαλο.

Ο Musk ανέθεσε στην εταιρία του την έρευνα και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ώστε να δημιουργηθούν εμφυτεύματα που θα επέτρεπαν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των υπολογιστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα