Μηχανισμός των Αντικυθήρων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “πρώτο αναλογικό υπολογιστή”

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “πρώτο αναλογικό υπολογιστή”
Φωτογραφίες του NEWS 247 από την προηγούμενη αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Σαν σήμερα, το 1902, ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα. Αυτό το μηχάνημα αποτελεί τις ρίζες όλου του πολιτισμού και ολόκληρης της τεχνολογίας και στην ουσία πρόκειται για το αρχαιότερο "tablet".

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία μοναδική και παγκοσμίου ενδιαφέροντος συσκευή μαθηματικής και αστρονομικής επιστήμης. Πρόκειται για ένα αναλογικό υπολογιστικό μηχάνημα (computer), ένα αστρονομικό δηλαδή ημερολόγιο, που προσδιόριζε το χρόνο με βάση τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και τις μεταξύ τους σχέσεις, δηλαδή τις εκλείψεις και τις κινήσεις άλλων γνωστών για την εποχή πλανητών, όπως έγραψε ο Price, μελετητής των θραυσμάτων στα 1980.

Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει, χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.

Ερευνητές λένε πως η συσκευή αυτή είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική.

Για την κατασκευή του πρέπει να συνεργάστηκαν δύο μεγαλοφυΐες: ένας άριστος γνώστης και ερευνητής της επιστήμης της Αστρονομίας και ένας ταλαντούχος τεχνίτης με πολύ καλές γνώσεις Μαθηματικών.

Με αφορμή τα 117 της ανακάλυψης του σπουδαίου αυτού μηχανισμού πάμε παρακάτω να δούμε 5 πληροφορίες για αυτόν.

1) Το ναυάγιο και η ανακάλυψη του μηχανισμού

Ο σπουδαίος μηχανισμός χάθηκε σε ναυάγιο το οποίο ενδέχεται να συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.). Περί το 1900, σφουγγαράδες που έπλεαν κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο αγκυροβόλησαν στο λιμανάκι των Αντικυθήρων λόγω φουρτούνας και εκεί βουτώντας σε βάθος 40-50 μέτρων, ανακάλυψαν έναν από τους πιο διάσημους θησαυρούς της αρχαιότητας. Τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων!

2) Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη Λειτουργία του

Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο μηχάνημα. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο. Έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικό υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τη θέση και τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης , τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και τις φάσεις της Σελήνης, βασιζόμενος στον βαβυλωνιακό κύκλο του Σάρου.

3) Άλλες απόψεις για τη χρησιμότητά του

Οι παλαιότερες απόψεις που έχουν παρουσιασθεί (κυρίως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για πιθανές χρήσεις με το όργανο αυτό είναι: αστρολάβος, ή δρομόμετρο, ή αναφορικό ρολόι, ή πλανητάριο, ή αστρονομικό ναυτικό ρολόι ή πλοογνώμονας της αρχαιότητας. Όλες αυτές οι χρήσεις δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες.

4) Θαυμασμός ακόμη και από μεγάλα ονόματα της Ελβετικής ωρολογοποιίας

Οι ειδικοί θεωρούσαν αδύνατη την ύπαρξη ενός τόσο πολύπλοκου συστήματος γραναζιών δεκατέσσερις ολόκληρους αιώνες πριν τα πρώτα ρολόγια. Ο Μηχανισμός όμως αποδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν να κατασκευάζουν γρανάζια και μάλιστα να τα συνδυάζουν με πολύπλοκους και ιδιοφυείς τρόπους οι οποίοι, δυστυχώς, ξεχάστηκαν κι ανακαλύφθηκαν ξανά, αιώνες αργότερα.

Η πολυπλοκότητα του μηχανισμού έχει προκαλέσει το θαυμασμό ακόμη και μεγάλων ονομάτων της Ελβετικής ωρολογοποιίας

5) Credits και από τη ΝΑΣΑ

Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα της NASA όπου αναφέρονται όλες οι εκλείψεις του παρελθόντος και αυτές που είναι να γίνουν στο μέλλον, αναγράφεται ότι «αυτό που κάνουμε εμείς εδώ με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι και αυτό που έκανε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πριν από περίπου 2.000 χρόνια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα