Ο πραγματικός λόγος που οι γορίλες χτυπούν το στήθος τους θα σας εκπλήξει

Ο πραγματικός λόγος που οι γορίλες χτυπούν το στήθος τους θα σας εκπλήξει
Μέχρι τώρα το χτύπημα των γοριλών στο στήθος είχε την ερμηνεία του μηνύματος 'φύγε όσο είναι η ώρα'. Έρευνα αποκαλύπτει πως δεν είναι αυτή η αλήθεια. @2021 AP Photo/Marco Ugarte

Γερμανοί επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τα μη ηχητικά σήματα των γοριλών και τη σημασία τους στην επικοινωνία των ζώων. Ανακάλυψαν τον πραγματικό λόγο που τα θηλαστικά χτυπούν το στήθος τους -και δεν είναι για να προκαλέσουν έναν καβγά.

Aν δεν έχετε πρόχειρη την εικόνα γορίλα να χτυπά το στήθος του, κάντε ένα click στο video που ακολουθεί, με το τέλος της ταινίας ‘Kong: Skull Island’ του 2017.

Έως τώρα, η εικόνα ενός γορίλα να χτυπά το στήθος του ερμηνευόταν ως προειδοποίηση να φύγουν αυτοί που ήταν μπροστά του, όσο ήταν ακόμα ώρα. Γερμανοί επιστήμονες ερεύνησαν το θέμα και κατέληξαν στο ότι ο λόγος που κάνουν αυτήν την κίνηση, είναι άρδην διαφορετικός: δηλαδή, παρέχουν μια έντιμη πληροφορία, για το μέγεθος τους.

Όσο πιο μεγαλόσωμος είναι ένας γορίλας, τόσο πιο ψηλά είναι στην ιεραρχία και ως εκ τούτου, είναι αντίστοιχα πιο ικανός μαχητής. Άρα το χτύπημα του στήθους είναι προειδοποίηση πως καλύτερα θα ήταν να αποφευχθεί η όποια μάχη. Επίσης, είναι και ο τρόπος που προσελκύουν συντρόφους.

Aνακαλύψαμε πως είναι ένα πραγματικό, αξιόπιστο σήμα έκφρασης του πραγματικού μεγέθους των αρσενικών” εξήγησε στη Guardian ο Edward Wright, ερευνητής του Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας) και μέλος της ομάδας που ερεύνησε τη συμπεριφορά των έξι γοριλών του εθνικού πάρκου Volcanoes στη Ρουάντα (με βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση 3.000 ωρών από το Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2016). Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Εκεί μπορείτε να διαβάσετε ότι “τα ακουστικά σήματα που δείχνουν αξιόπιστα το μέγεθος του σώματος, το οποίο συνήθως καθορίζει την ανταγωνιστική ικανότητα, είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την κατανόηση του πώς τα ζώα αξιολογούν τους αντιπάλους τους και διαλέγουν συντρόφους. Ενώ το μέγεθος του σώματος σχετίζεται συχνά αρνητικά με τα μηνύματα που προσπαθούν να μεταδώσουν τα ζώα, μέσω της φωνής δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή σε αυτά που δεν είναι ηχητικά. Μεταξύ των πιο εμβληματικών ήχων του ζωικού βασιλείου είναι το χτύπημα των γοριλών στο στήθος, ένα μη ηχητικό σήμα που θεωρείται σημαντικό στον ενδο και έξω σεξουαλικό ανταγωνισμό. Παραμένει ασαφές αν είναι αξιόπιστη ένδειξη του μεγέθους του σώματος. Εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ του μεγέθους του σώματος (το πλάτος της πλάτης), τη μέγιστη συχνότητα και τρία άλλα χρονικά χαρακτηριστικά του χτυπήματος στο στήθος: τη διάρκεια, τον αριθμό των χτύπων και το ρυθμό.

Το κάναμε μέσω ηχογραφήσεων άγριων αρσενικών γοριλών του βουνού. Χρησιμοποιώντας γραμμικό μεικτό μοντέλο, βρήκαμε πως τα πιο μεγάλα σε μέγεθος αρσενικά είχαν σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα από τους πιο μικρόσωμους γορίλες. Δεν βρήκαμε σχέση μεταξύ του μεγέθους του σώματος και τον χρονικών χαρακτηριστικών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις καταγραφές και παλαιότερα ευρήματα για τη θετική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του σώματος των αρσενικών, τη θέση τους στην ιεραρχία της κυριαρχίας και την επιτυχία αναπαραγωγής, καταλήξαμε στο ότι το χτύπημα στο στήθος είναι έντιμο σήμα ανταγωνιστικής ικανότητας”.

“Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν την πιθανότητα να περνούν τα θηλαστικά σημαντικές πληροφορίες στην επικοινωνία τους με μη ηχητικά σήματα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα