Το Athens Science Festival έρχεται στην Τεχνόπολη και μας μεταφέρει στους “Κόσμους του Αύριο”

Το Athens Science Festival έρχεται στην Τεχνόπολη και μας μεταφέρει στους “Κόσμους του Αύριο”

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας επιστρέφει με ένα πλούσιο και καινοτόμο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες

Πώς θα είναι άραγε οι «Κόσμοι του Αύριο» από τη στιγμή που έννοιες όπως κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική και αειφόρος ανάπτυξη έχουν ήδη εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας; Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, θα μπορούσαμε να σκιαγραφήσουμε το «αύριο» μέσα από τη μελέτη του «χθες» και του «σήμερα»;

Το Athens Science Festival, η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης στην Αθήνα που έχει καθιερωθεί σε θεσμό από το 2014, επιστρέφει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 21-23 Οκτωβρίου επιχειρώντας να δώσει τις απαντήσεις μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, μέσα από ένα πλήθος καινοτόμων δράσεων, όλες τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία με διασκεδαστικό τρόπο. Ραντεβού στην Τεχνόπολη θα δώσουν παιδιά και ενήλικες, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, ερευνητές, μουσειολόγοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ένα συναρπαστικό φεστιβαλικό τριήμερο στην καρδιά της πόλης!

Πλούσιο πρόγραμμα σε 2 ζώνες

Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ χωρίζεται σε πρωινή και απογευματινή ζώνη και περιλαμβάνει: 70 μοναδικά διαδραστικά δρώμενα, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, 25 εργαστήρια για παιδιά και 15 workshops για ενήλικες, 20 ομιλίες από κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, διαγωνισμούς, stand-up science, εντυπωσιακά πειράματα και πολλές εκπλήξεις. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, ο αγαπημένος χώρος στο Γκάζι γίνεται το σημείο συνάντησης Αθηναίων και επισκεπτών.

Διάδραση, τεχνολογία, καινοτομία για όλους

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα κάνεις ό,τι πιο καινοτόμο μπορείς να φανταστείς: θα παίξεις ποδόσφαιρο και σούμο με ρομπότ, θα δημιουργήσεις τα δικά σου χρωματιστά αστέρια και ηφαίστεια, θα αγγίξεις… έναν πλανήτη, θα αισθανθείς τη θερμοκρασία του και θα νιώσεις τον άνεμο. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα, θα γνωρίσεις την υπολογιστική όραση, θα προγραμματίσεις και θα οδηγήσεις το δικό σου Minibot, θα ταξιδέψεις νοητά στο ηλιακό μας σύστημα και θα ανακαλύψεις τον ρόλο που συντελεί η δορυφορική τεχνολογία στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Κορυφαίοι ομιλητές δίνουν το «παρών»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κορυφαίοι ομιλητές θα βρεθούν στο φεστιβάλ για να προσφέρουν την εξειδίκευσή τους πάνω σε μια σειρά από καίρια ζητήματα. Ανάμεσά τους, η Alessandra Mazzai, από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την κλιματική αλλαγή και αρθρογράφος στο ψηφιακό περιοδικό Climate Foresight, θα μιλήσει για την περιβαλλοντική κρίση, ο David Theo Goldberg, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Παν/μιο της Καλιφόρνιας, θα παρουσιάσει μια καινοτόμα ομιλία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων μέσα από την κβαντική σκέψη, ο δρ. Matthew Gardiner, καλλιτέχνης και βασικός ερευνητής στο Ars Electronica Futurelab θα μας συστήσει την οριμποτική (origami+ρομποτική) ενώ ο παλαιοντολόγος Γιώργος Λύρας θα παρουσιάσει τους κινηματογραφικούς δεινόσαυρους μιας σειράς ταινιών, από το Lost World (1925) έως το Jurassic World Dominion (2022), αναδεικνύοντας τα πιο συνηθισμένα λάθη των ταινιών. Οι ομιλίες τους αναμένεται να καθηλώσουν!

Εκθέσεις και πειράματα

Ο συναρπαστικός κόσμος της επιστήμης, όπως θα είναι αύριο, έρχεται μέσα από ένα δυναμικό εκθεσιακό πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε 3 άξονες: εκθέσεις τέχνης, διαδραστικές εκθέσεις, πειράματα επίδειξης. Οι συμμετέχοντες θα «ταξιδέψουν» στο απολιθωμένο παρελθόν της Ελλάδας και του κόσμου μέσα από τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, θα «μπουν» στο εσωτερικό της γης και θα… προκαλέσουν τον δικό τους σεισμό μέσα από μακέτες, θα δουν πώς μπορούν να ελέγξουν την κίνηση του χεριού ενός άλλου ανθρώπου χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρισμό που παράγεται από τους μύες. Ακόμη, θα ανακαλύψουν τον «πράσινο» φωτογράφο μέσα τους μέσα από μια περιβαλλοντική έκθεση φωτογραφίας, θα παίξουν μουσική με… λέιζερ, θα αγγίξουν και θα αντιληφθούν δια της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη, όπως τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο.

Δράσεις για παιδιά

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν περισσότερες από 30 συναρπαστικές δράσεις για παιδιά, όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια, εργαστήρια, πειράματα, επιστημονικό θέατρο και διαγωνισμοί. Οι μικροί μας φίλοι θα κάνουν εντυπωσιακά πειράματα παρέα με τον Mr Chem χρησιμοποιώντας απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, θα φτιάξουν τα δικά τους περισκόπια και θα ανακαλύψουν την τεχνολογία πίσω από την λειτουργία των οπτικών ινών, θα παρατηρήσουν με τηλεσκόπια τον φθινοπωρινό αττικό ουρανό και θα γνωρίσουν ουράνια αντικείμενα, θα γίνουν προγραμματιστές φτιάχνοντας με κώδικα μια μικρή ιστορία ή ένα ψηφιακό παιχνίδι. Ακόμη, θα παίξουν το πιο καινοτόμο κυνήγι θησαυρού, εντοπίζοντας με το smart phone τα ψηφιακά «μήλα του Νεύτωνα» κρυμμένα εντός της Τεχνόπολης, θα διασκεδάσουν μαθαίνοντας μέσα από ένα απίθανο stand-up chemistry, θα μάθουν πώς τα σκουπίδια γίνονται… παιχνίδια και θα εξερευνήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, τη γεωγραφία, τη φυσική τη ρομποτική και άλλες επιστήμες με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Athens Science Festival 2017 Technopolis Nikolas Kominis - Studio Kominis

Η μεγάλη γιορτή της επιστήμης ξεκινά! Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου και επιβιβάσου στους Κόσμους του Αύριο!

Το Athens Science Festival 2022 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Πληροφορίες:

Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€

Μειωμένο εισιτήριο: 3€ (Α.Μ.Ε.Α-Άνεργοι-Φοιτητές), με την επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στα ταμεία τις ημέρες διεξαγωγής.

Περισσότερα: www.athens-science-festival.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα