Το λέει η επιστήμη: Τα άτακτα παιδιά όταν ενηλικιωθούν γίνονται αριστεροί

Παιδιά
Παιδιά PIXABAY

Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις και επιλογές ως ενήλικες έχουν ρίζες στη συμπεριφορά που έχουμε στη παιδική μας ηλικία, όπως δείχνει νέα μελέτη

Σύνδεση των κακών παιδικών συμπεριφορών με την πολιτική ιδεολογία ως ενήλικες, δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science.

Η μελέτη, κατά την οποία αναλύθηκαν πληροφορίες από δύο διαφορετικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, αποκάλυψε ισχυρούς δεσμούς της προκλητικής συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία και της πολιτικής δυσαρέσκειας. Τα άτακτα παιδιά, δηλαδή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ως ενήλικοι, αριστερών πεποιθήσεων.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Γκάρι Τζ. Λιούις του πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε: "Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που είχαν υψηλότερα επίπεδα συμπεριφορικών προβλημάτων - δηλαδή επιθετικότητα, καυγάδες, κλοπές συνομηλίκων- είναι πιο πιθανό ως ενήλικες να τείνουν προς την Αριστερά και να μην εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες, αυτή η σχέση εξηγείται από το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά την ενηλικίωση.

Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, οι οποίες καλύπτουν περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι γονείς των συμμετεχόντων έκαναν αξιολόγηση της συμπεριφοράς των παιδιών τους όταν αυτά ήταν 5-7 ετών.

Στην ηλικία των 30-33 ετών, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τον οικονομικό συντηρητισμό, τον πολιτικό κυνισμό, τον ρατσισμό, τον αυταρχισμό και την ανισότητα των φύλων. Οι έρευνες περιελάμβαναν, επίσης, στοιχεία για την κοινωνική τάξη των γονέων και την νοημοσύνη των παιδιών, το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνική τάξη στην ενηλικίωση.

Ο Λιούις διαπίστωσε ότι τα προβλήματα στην συμπεριφορά στα παιδιά συνδέονταν με την οικονομική ή πολιτική δυσαρέσκεια στην ενηλικίωση, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση της κοινωνικής τάξης των γονέων και της παιδικής νοημοσύνης.

Διαπίστωσε, επίσης, ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία μπορεί να δείχνουν μια πρόωρη απόρριψη της εξουσίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ή πολιτική δυσαρέσκεια.

Καταλήγοντας, ο Λιούις επεσήμανε: "Όλοι αναρωτιόμαστε κατά καιρούς γιατί οι άνθρωποι που είναι στην άλλη πλευρά εξελίχθηκαν έτσι. Αυτά τα συμπεράσματα μας οδηγούν λίγο πιο κάτω στο δρόμο για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση".

Πηγή: 

Independent

SHARE:

24Media Network